Ponedjeljak, 5 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoŠta sve možete da zasadite krajem marta

Šta sve možete da zasadite krajem marta

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Krajem marta možete početi sa sadnjom ili sjetvom različitih vrsta povrća u zavisnosti od klimatskih uslova u vašoj regiji. U nastavku ću navesti nekoliko povrtnih kultura koje se obično sade ili siju krajem marta.

  1. Rotkvice – Rotkvice su kultura koja se brzo razvija i sazrijeva za oko 30 dana nakon sjetve. Zbog toga se često sade u rano proljeće. Rotkvice su otporne na hladnoću i mogu se uzgajati čak i ako ima malo snijega.
  2. Grašak – Grašak je još jedna kultura koja se može sijati krajem marta. Međutim, za uspješan uzgoj graška potrebna je temperatura između 10-20 stepeni Celzijusa. Zato se preporučuje sjetva graška krajem marta u regijama sa blagom klimom.
  3. Spanać – Spanać je povrće koje preferira hladnije temperature i može se saditi u rano proleće. Krajem marta možete posaditi spanać u otvorenom polju. Spanać se obično brzo razvija i sazrijeva za oko mjesec dana.
  4. Salata – Salata se takođe može saditi u rano proljeće, uključujući i krajem marta. Salata preferira temperature između 15-20 stepeni Celzijusa i dobro uspijeva u regijama sa blagom klimom.
  5. Rotkvica – Rotkvica je još jedna kultura koja se brzo razvija i dobro podnosi hladne temperature. Sadi se krajem marta i brzo se razvija, sazrijevajući za oko 25-30 dana.
  6. Luk – Luk se može saditi krajem marta, ali za uspješan uzgoj potrebna je temperatura između 10-15 stepeni Celzijusa. Luk obično potraje oko 90 dana do berbe, pa je važno imati u vidu da će se tek kasnije u sezoni moći uživati u plodovima.

Ovo su samo neke od povrtnih kultura koje se mogu saditi ili sijati krajem marta na. Važno je uzeti u obzir klimatske uslove u vašoj regiji i izabrati kulture koje najbolje odgovaraju tim uslovima. Takođe, važno je obezbijediti dovoljno vode, hranjivih materija i sunčeve svjetlosti za uspješan uzgoj vašeg povrća.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI