Četvrtak, 20 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoOtkrijte tajnu uspješnog uzgoja krompira: Saznajte pravu dubinu sadnje za rekordne prinose

Otkrijte tajnu uspješnog uzgoja krompira: Saznajte pravu dubinu sadnje za rekordne prinose

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Dubina sadnje krompira je važna agronomska praksa koja može utjecati na prinos i kvalitetu krompira. Dubina sadnje određuje se ovisno o vrsti tla, klimatskim uvjetima, sorti krompira i željenom prinosu.

U općenitom smislu, preporučena dubina sadnje krompira je oko 10-15 centimetara. Međutim, važno je naglasiti da različite vrste krompira mogu zahtijevati različite dubine sadnje. Na primjer, rane sorte krompira trebale bi biti posađene na pliće dubine, dok se kasne sorte obično sade na dublje dubine.

Pročitatje: Zaštita KRTOLA KROMPIRA prije sadnje – Ovo su najefikasniji PRIRODNI pripravci

Osim toga, tlo u kojem se sadi krompir također igra važnu ulogu u određivanju dubine sadnje. Na primjer, u teškim glinastim tlima krompir bi trebao biti posađen na plićim dubinama kako bi se osigurala dobra drenaža i omogućio razvoj korijenja. S druge strane, u lakšim pjeskovitim tlima krompir se može saditi na dublje dubine.

Uz pravilnu dubinu sadnje, također je važno osigurati dovoljnu razmak između biljaka kako bi se osiguralo optimalno korištenje prostora i hranjivih tvari. Preporučena udaljenost između biljaka obično iznosi oko 30-40 centimetara.

Konačno, pravilna njega biljaka krompira nakon sadnje ključna je za postizanje dobrog prinosa. Redovito zalijevanje, gnojidba i uklanjanje korova pomoći će u održavanju zdravih biljaka i visokih prinosa.

Ukratko, pravilna dubina sadnje krompira ovisi o vrsti tla, klimatskim uvjetima, sorti krompira i željenom prinosu. Međutim, općenito se preporučuje dubina sadnje od 10-15 centimetara, uz dovoljan razmak između biljaka i redovitu njegu biljaka nakon sadnje. Uz pravilnu njegu, krompir može biti obilan i visokokvalitetan usjev koji će zadovoljiti potrebe proizvođača i potrošača.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI