Utorak, 16 Avgusta, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaŠta su MIKROĐUBRIVA i kako se koriste?

Šta su MIKROĐUBRIVA i kako se koriste?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Mikrođubriva su đubriva sa mikroelementima. Dodaju se u manjim količinama unošenjem u zemljište ili folijarnim prihranjivanjem u toku vegetacije. 

Ako se usjev redovno đubri organskim đubrivima nije neophodno unošenje mikroelemenata.

U proizvodnoj praksi koristi se nekoliko mikrođubriva.

Kao borno đubrivo najčešće se upotrebljava borna kiselina, bormagnezijum i boraks.

Pročitajte: Za bujno cvijeće i povrće – Napravite tečno đubrivo od kore banane i ljuske od jajeta

Borna kiselina sadrži 17,5% aktivne materije rastvorljive u vodi. Primjenjuje se na kiselim zemljištima. Najbolje rezultate daje na kalcificiranim terenima. Unosi se u predsjetvenoj pripremi u dozi 2-5 kg po ha ili u folijarnoj prihrani u dozi od 1,5 kg/ha.

Kao manganovo đubrivo upotrebljava se mangan sulfat, mangan nitrat i mangan hlorid. Primjenjuje se u predsjetvenoj pripremi zemljišta u dozi 10-15 kg. Za folijarno prihranjivanje koristi se koncentracija 0,05-0,1%. Tretiranje obaviti u dva navrata u toku intenzivnog rasta biljaka.

Pročitajte: YaraMila BLUSTAR – ĐUBRIVO NOVE GENERACIJE ZA SIGURAN PRINOS I KVALITETAN ROD

Kao bakarno đubrivo najčešće se koristi bakarni pirat, bakarni sulfid, bakarni sulfat u kuprit. Najbolje rezultate daju na isušenim močvarnim zemljištima bogatim organskim materijama. U predsjetvenoj pripremi đubri se u dozi 20-50 kg/ha. Za prihranu preko lista upotrebljava se 0,02-0,5% rastvor plavog kamena.

Molibdenovo đubrivo se koristi u obliku amonijum molibdata. Upotrebljava se na kiselim i teškim zemljištima u dozi 6-7 kg/ha. Za prihranu preko lista koristi se 0,02% rastvor.

Literatura: Gajenje povrća / Centar za povrtarstvo Smederevska Palanka

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

Rana proizvodnja paradajza

3 trika koja će vam olakšati kupovinu paradajza

Paradajz je omiljeno povrće na ljetnoj trpezi. Salata od paradajza sa crnim lukom, čuvena grčka salata, sok od paradajza, sos od paradajza samo su...