Utorak, 20 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaŠta su MIKROĐUBRIVA i kako se koriste?

Šta su MIKROĐUBRIVA i kako se koriste?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Mikrođubriva su đubriva sa mikroelementima. Dodaju se u manjim količinama unošenjem u zemljište ili folijarnim prihranjivanjem u toku vegetacije. 

Ako se usjev redovno đubri organskim đubrivima nije neophodno unošenje mikroelemenata.

U proizvodnoj praksi koristi se nekoliko mikrođubriva.

Kao borno đubrivo najčešće se upotrebljava borna kiselina, bormagnezijum i boraks.

Pročitajte: Za bujno cvijeće i povrće – Napravite tečno đubrivo od kore banane i ljuske od jajeta

Borna kiselina sadrži 17,5% aktivne materije rastvorljive u vodi. Primjenjuje se na kiselim zemljištima. Najbolje rezultate daje na kalcificiranim terenima. Unosi se u predsjetvenoj pripremi u dozi 2-5 kg po ha ili u folijarnoj prihrani u dozi od 1,5 kg/ha.

Kao manganovo đubrivo upotrebljava se mangan sulfat, mangan nitrat i mangan hlorid. Primjenjuje se u predsjetvenoj pripremi zemljišta u dozi 10-15 kg. Za folijarno prihranjivanje koristi se koncentracija 0,05-0,1%. Tretiranje obaviti u dva navrata u toku intenzivnog rasta biljaka.

Pročitajte: YaraMila BLUSTAR – ĐUBRIVO NOVE GENERACIJE ZA SIGURAN PRINOS I KVALITETAN ROD

Kao bakarno đubrivo najčešće se koristi bakarni pirat, bakarni sulfid, bakarni sulfat u kuprit. Najbolje rezultate daju na isušenim močvarnim zemljištima bogatim organskim materijama. U predsjetvenoj pripremi đubri se u dozi 20-50 kg/ha. Za prihranu preko lista upotrebljava se 0,02-0,5% rastvor plavog kamena.

Molibdenovo đubrivo se koristi u obliku amonijum molibdata. Upotrebljava se na kiselim i teškim zemljištima u dozi 6-7 kg/ha. Za prihranu preko lista koristi se 0,02% rastvor.

Literatura: Gajenje povrća / Centar za povrtarstvo Smederevska Palanka

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI