Četvrtak, 20 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoŠta sijati/saditi nakon luka: Odabir najboljih kultura za obilan rod

Šta sijati/saditi nakon luka: Odabir najboljih kultura za obilan rod

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ljetno razdoblje visokih temperatura i suše predstavlja izazov za uzgoj biljaka, ali pravilnim odabirom kultura i brzim djelovanjem možemo osigurati obilan i raznovrstan urod. Nakon žetve luka, mnogi vrtlari se pitaju šta dalje posijati kako bi iskoristili već pripremljene gredice. U nastavku donosimo preporuke za uspješnu sjetvu nakon luka te koje vrste povrća najbolje uspijevaju u ovim uslovima.

Prije svega, važno je naglasiti da je redovno navodnjavanje neophodno za dobar uspjeh sadnje i sjetve u ovakvim vrućim i sušnim uslovima. Za sve kulture koje budu posađene nakon luka, bit će važno osigurati dovoljno vlage kako bi se biljke pravilno razvijale.

Kako bismo izbjegli dugotrajne procese rasta i osigurali brzi rod, preporučuje se odabir vrsta, sorata i hibrida s kratkom vegetacijom. Na taj način, biljke će brže proći kroz faze rasta i razvoja te donijeti plodove dok su uslovim još povoljni tokom jeseni.

Evo nekoliko kultura koje se mogu posijati i posaditi nakon luka:

  1. Krastavci: Osvježavajući i ukusni, krastavci su idealan izbor za ljetne vrtne gredice. Sade se odmah nakon vađenja luka, a brzo će se razviti i donijeti sočne plodove koji su izvrsni za salate ili kao zdrav snack.
  2. Jagode: Ove slatke bobice također se mogu posaditi nakon luka. Bitno je odabrati prave sorte koje su otporne na visoke temperature kako biste osigurali dobar urod.
  3. Rotkvice i repa: Brzorastuće i izdržljive, rotkvice i repa odličan su izbor za ljetne gredice. Možete uživati u njihovim korijenima već za nekoliko tjedana.
  4. Kopar, špinat i rukola: Ove začinske biljke i zeleno lisnato povrće dodatno će obogatiti vaš vrt i vaš jelovnik.
  5. Kupus i mahunarke: Ako želite uživati u svježem kupusu i mahunarkama kasnije tokom godine, vrijeme je da ih posadite poslije luka.
  6. Siderate (raž, zob, gorušica): Ove biljke imaju koristi za tlo jer obogaćuju tlo hranjivima i poboljšavaju njegovu strukturu. Uz to, mogu poslužiti i kao zaštita od erozije tla.
  7. Tikvice: Brzo rastući i izdašni, tikvice će se odlično uklopiti u ljetne gredice nakon luka.
  8. Mrkva, peršun i zelena salata: Ove kulture preferiraju hladnije vrijeme, stoga je važno posaditi ih na vrijeme kako bi uspjele prije nastupa hladnijih jesenskih dana.

Osim navedenih kultura, na jugu možete posaditi i rane sorte krumpira kako biste osigurali zdrav i ukusan prilog uz ostalo povrće.

Pročitajte: Kako spriječiti truljenje CRNOG LUKA nakon vađenja iz zemlje

Važno je pridržavati se termina uzgoja za svaku od ovih kultura kako biste postigli najbolje rezultate. Takođe, obratite pažnju na pravilnu pripremu tla, odabir kvalitetnog sjemena i redovno održavanje vrta kako bi vaše biljke rasle zdravo i snažno.

Iskoristite već pripremljene gredice nakon žetve luka i uživajte u raznovrsnom i bogatom urodu koji će uljepšati vaš ljetni jelovnik. S pravilnim odabirom kultura i brzom akcijom, vaš će vrt procvjetati unatoč visokim temperaturama i suši.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI