Srijeda, 4 Oktobra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaPrirodne metode koje uspješno odbijaju stjenice: Bez upotrebe hemijskih sredstava

Prirodne metode koje uspješno odbijaju stjenice: Bez upotrebe hemijskih sredstava

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Stjenice, insekti koji se hrane biljnim sokovima, mogu predstavljati pravu noćnu moru za poljoprivrednike i vlasnike domaćinstava s gajenim biljkama. Tradicionalno, njihova kontrola se oslanjala na upotrebu hemijskih insekticida, ali kako svijest o zaštiti okoliša i prirode raste, traže se alternativne metode koje ne uključuju korištenje hemijskih preparata.

Evo nekoliko prirodnih metoda koje su se pokazale korisnim u suzbijanju stjenica bez upotrebe hemije:

1. Lovne biljke: Jedna od preporuka za proizvođače je sijanje tzv. lovih biljaka koje sazrijevaju ranije od gajenih i privlače stjenice na to mjesto. Na ovaj način, stjenice se mogu suzbijati mehanički ili drugim prirodnim metodama prije nego što postanu problematične. Takođe, tretiranje mladih larvi koje još ne lete može biti uspješnije jer su one osjetljivije na insekticide od odraslih jedinki koje mogu izbjeći duži kontakt s njima.

2. Prirodni neprijatelji: U okruženjima gdje postoje povoljni uslovi, razmatra se mogućnost uvođenja prirodnih neprijatelja stjenica, poput parazitoida i predatorskih vrsta, koji mogu ograničiti njihov broj. Parazitoidi jaja iz reda opnokrilaca te predatorske vrste stjenica, grabljivih muva i grinja, mogu biti efikasni u suzbijanju stjenica na prirodan način.

3. Mehaničko uklanjanje: Metode poput otresanja larvi i odraslih jedinki sa biljnih organa te njihovo mehaničko uništavanje mogu biti efikasne u ograničavanju brojnosti stjenica. Iako može biti radno intenzivno, ovo je održiva i ekološki prihvatljiva alternativa korištenju hemijskih sredstava.

4. Zaštitne mreže i otvore: U zaštićenim prostorima, postavljanje zaštitnih entomoloških mreža može spriječiti ulazak stjenica, dok se na vanjskim površinama može koristiti entomološki kečer za utvrđivanje njihove brojnosti. Osim toga, na objektima se mogu zatvoriti otvori i postaviti mreže na vratima i prozorima kako bi se spriječio ulazak stjenica u stambene prostore.

5. Edukacija i svijest: Kako bi ove metode bile što uspješnije, važno je edukovati poljoprivrednike i vlasnike o pravilnom korištenju ovih prirodnih metoda suzbijanja stjenica. Razumijevanje biologije i ponašanja stjenica može pomoći u identifikaciji najboljih vremena za primjenu ovih metoda.

Pročitajte: 7 NAČINA DA IZ KUĆE ISTJERATE SMRDIBUBE – Napravite rastvor koji će ih otjerati sa vašeg kućnog praga zauvjek

Iako su hemijski insekticidi bili dugogodišnje rješenje za kontrolu stjenica, sve veći fokus na zaštiti okoliša i zdravlja ljudi potiče istraživače i poljoprivrednike da tragaju za ekološki prihvatljivijim i održivijim alternativama. Suzbijanje stjenica bez upotrebe hemije zasnovano na prirodnim metodama može donijeti koristi ne samo za biljke i usjeve već i za očuvanje biodiverziteta i zdravlja ljudi. Razvijanje i implementacija ovih metoda predstavlja važan korak ka održivoj poljoprivredi i očuvanju prirodnih ekosistema.

6. Upotreba prirodnog preparata za subrijanje stjenica: Ove dvije arome smrdibubama nisu privlačne – miris bijelog luka i oštar miris sirćeta.

Pomiješajte četiri isjeckana čena bijelog luka ili četiri kafene kašičice bijelog luka u prahu sa 200 mililitara alkoholnog sirćeta, pa tim rastvorom isprskajte sve otvore u stanu.

Važi isto pravilo kao i za rastvor na bazi eteričnog ulja nane i vode – i ovaj sprej možete da koristite više puta dnevno.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI