Subota, 23 Septembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKako spriječiti truljenje CRNOG LUKA nakon vađenja iz zemlje

Kako spriječiti truljenje CRNOG LUKA nakon vađenja iz zemlje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Crni luk se najčešće vadi iz zemlje krajem jula i tokom avgusta, a posao počinje kada polegne minimum trećina biljaka. Šta treba uraditi kako bi se spriječilo truljenje glavica saznaćete u narednim redovima.

Posao vađenja crnog luka počinje kada polegne trećina biljaka na parceli, optimalno polovina. Više o tome možete saznati u članku: Kada je pravo vreme za vađenje crnog luka.

Kada se luk izvadi iz zemlje mora da se obezbijedi sušenje i dozrevanje. Nekada su vremenske prilike pogodne i to se obavlja bez ikakvih teškoća. Međutim, nekada se pojave obilnije kiše i povrtari imaju velike poteškoće da osuše luk i veliku štetu.

U normalnim uslovima dozrijevanje traje oko desetak dana. Za to vrijeme, glavice isisavaju nagomilanu hranu iz lišća i formiraju suve ovojne ljuske. Kada se glavice uspješno osuše obavlja se klasiranje prema kvalitetu i krupnoći. Dok se to radi, važno je da se odstrane oštećene glavice. One se ne bacaju, već se prve koriste za potrošnju.

Vađenje i sušenje luka nije isto na malim i velikim parcelama. Luk sa manjih površina se plete u vence i suši ispod strehe ili na nekom drugom promajnom mjestu. Kada se to radi na lukovicama se mora ostaviti deo stabla dužine dva do tri centimetara, odnosno, narodski rečeno vrat. Njegova uloga je veoma važna, ato je da spreči eventualnu pojavu infekcija koje bi mogle da izazovu truljenje crnog luka.

Kada se radi o većoj površini, posao mora da se obavi mašinama. Kada se lišće osuši na njivi, odbacuje se i sledi sakupljanje ručno ili mašinski.

Bez obzira da li je reč o bašti ili većoj površini glavice crnog luka ne bi trebale da budu izložene jakom suncu zato što može da dođe do ožegotina i drugih oštećenja, što direktno utiče na truljenje luka.

Crni luk se obično čuva na tavanima ili nekim pogodnim promajnim mjestima s tim da temperatura svakako ne bude u minusu.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI