Utorak, 26 Septembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoBerba blitve - Kako osigurati višestruke berbe tokom sezone?

Berba blitve – Kako osigurati višestruke berbe tokom sezone?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Blitva je jedna od popularnih i zdravih lisnatih povrća koje se često uzgaja u povrtnjacima diljem svijeta. S obzirom na njen brz rast i visoku prilagodljivost različitim klimatskim uslovima, berba blitve može se obavljati tokom dugog razdoblja, omogućavajući višestruke berbe tokom iste sezone.

Berba blitve obično započinje oko 60 dana nakon sjetve sjemena ili 30 dana nakon što su sadnice presađene. Mlada blitva se čupa s korijenom, prorjeđivanjem kako bi se osigurao dovoljan prostor za dalji rast. Kod razvijenijih biljaka, beru se vanjski, potpuno razvijeni i neoštećeni listovi. To omogućuje rozeti da nastavi rasti, a isti usjev može se brati čak 3 do 5 puta tokom iste sezone, yavisno o uslovima uzgoja.

U slučaju uzgoja na većim površinama za industrijsku preradu, blitvu je moguće brati kombajnima za špinat. Pri tome se ostavlja gušći sklop biljaka, obično oko 15 do 20 biljaka po kvadratnom metru, a uz navodnjavanje je moguće obaviti 2 do 3 otkosa. Ovaj način berbe olakšava brže i masovnije berbe, što je posebno važno za potrebe industrije koja zahtijeva velike količine ovog povrća.

Nakon berbe, blitvu treba što prije obraditi kako bi se očuvala njena svježina i hranjive vrijednosti. Prvo je važno blitvu dobro oprati u hladnoj vodi kako bi se uklonila prljavština i ostaci tla. Zatim se može pakovati u letvarice ili kutije u vezicama, ili u rasutom stanju (rinfuza) po 10 do 15 kilograma u jedinici pakovanja.

Blitva je povrće koje brzo gubi vlagu i svježinu, stoga je izuzetno važno osigurati da što prije stigne do potrošača na tržištu. Da bi se povećala održivost i svježina blitve tokom prevoya i prodaje, preporučuje se pakovanje u obložene jedinice s PE folijom.

Ako nema mogućnosti odmah plasirati blitvu na tržište, potrebno ju je pravilno skladištiti kako bi se očuvala njena kvaliteta. Idealna temperatura skladištenja za blitvu je oko 0°C, uz relativnu vlagu zraka od 90 do 95%. U takvim uslovima, blitva može zadržati svježinu i hranjive materije do 7 do 12 dana.

Uz pravilnu berbu, obradu i skladištenje, blitva ostaje jedno od omiljenih i cijenjenih povrća među potrošačima. Bogata hranjivim materijama, blitva je važan sastavni dio uravnotežene prehrane te se njena popularnost i potražnja očekuju da će i dalje rasti kako među kućanstvima, tako i u prehrambenoj industriji. Slijedeći navedene smjernice, proizvođači mogu osigurati da njihova blitva ostane svježa i ukusna, pružajući potrošačima visokokvalitetno povrće koje će rado birati iznova.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI