Četvrtak, 20 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoŠta se sije u bašti u februaru i martu

Šta se sije u bašti u februaru i martu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Februar je mjesec kada vrtlari već ulaze u bašte da bi pripremili zemlju za sjetvu. Ima dosta povrća koje dobro podnosi zimu i može se posijati na otvorenom, već u februaru ili martu. I ne samo da se može posijati, nego se i mora posijati baš tada, ako mislimo da ga imamo na trpezi.

U tom periodu vrijeme je još uvijek nestabilno, može biti i snijega, ali čim vremenski uslovi to dozvole treba zasukati rukave i krenuti sa poslom. Posao prije svega podrazumijeva obradu zemljišta ašovom, motikom, grabuljama ili kultivatorom za one koji posjeduju mehanizaciju. Mora da se ispuni uslov da zemlja bude dovoljno suva da bi se mogla obrađivati. Vrtlari moraju da iskoriste lijepo vrijeme za posao.

Rotkvice

Rotkvice mogu da se siju već u februaru i martu, čim vremenske prilike to dozvole. Ako im vrijeme pogoduje i tlo je vlažno, niču već za 7 dana. Odlikuju se veoma brzim prirastom, tako da će biti rotkvica za jelo, već za 60-90 dana. Dobro pripremite zemlju i sadite rotkvice u redove. Međuredni razmak je 15 cm. Dubina sjetve je 2 cm, a razmak između sjemenki u redu je 5 cm. Ne zahtjeva posebnu njegu i laka je za uzgoj. Moraju se povaditi na vrijeme, jer ako se zakasni postaju drvenaste i ljute za jelo.

Luk

Ovo je pravo vrijeme da posadite crni i bijeli luk. Otporan je na niske temperature, tako da mu ništa ne smeta ako je hladno. Jednostavno se uzgaja. Sadite ga u dobro pripremljeno zemljište u redove. Najbolja varijanta je da ga sadite gusto, tako da kad stasa mladi luk, možete da ga prorjeđujete i koristite. Dio naravno ostavite u zemlji za kasnije, neka se formiraju glavice. Može da nikne već za nedjelju dana, za dva mjeseca će biti mladog luka, a za 5 mjeseci će biti glavice.

Zelena salata

Zelena salata je odlična i šteta bi bilo da se ne posije. Februar i mart su baš pravo vrijeme za sjetvu. Brzo raste i lako se rasađuje. Zahtjeva dobro pripremljeno zemljište, ali je jednostavna za njegu. Treba je povremeno zaliti, kad je suva zemlja i očistiti zemlju od korova. Postoje razne sorte, a nama se najviše dopala sorta Great lakes.

Blitva

Od marta na otvorenom možemo posijati i blitvu. Sjetva na otvorenom, obavlja se u redove između kojih je razmak 30-50 cm. U samom redu blitva se može prorjeđivati. Brzo napreduje. Početak berbe blitve je već za 60 dana od sjetve. Može se vaditi sa korijenom, a mogu se samo odsijecati listovi, koji će se poslije obnavljati.

Peršun

Ovo je pravo vrijeme za sjetvu peršuna. Dobro podnosi niske temperature. Zahtjeva dobro pripremljeno i usitnjeno zemljište. Treba razlikovati dvije vrste. Peršun liščar koji se gaji dominantno zbog listova i korijenaš koji se gaji dominantno zbog korijena. Mi više volimo i vama predlažemo peršun liščar. Sjetva se obavlja u redove, a međureni razmak je 30 cm. Listovi se sijeku i od njih se formiraju buketići, a iz korijena poslije rastu novi. Tako ćete listove peršuna imati gotovo tokom cijele godine. To je odlično, jer se peršun stavlja u razna jela, a od njega može da se pravi i čaj koji je ljekovit.

Grašak

Sjetvu graška treba obaviti pred kraj zime, odnosno čim vremenski uslovi to dozvole. Optimalan rok je od sredine februara do sredine marta. Može se sijati i u aprilu, ali su onda znatno manji prinosi. To je zato što mu ne pogoduju temperature preko 25 stepeni. Tada prestaje da raste i cvjeta, a mahune zakržljaju. Sjetva graška se obavlja u redove, između kojih razmak treba biti 20 cm. Sjeme se sijje na razmak od 5 cm, a u dubinu 4 cm.

Cvekla

Cvekla se sijje na otvorenom u martu mjesecu. Sije se u redove. Međuredno rastojanje je 40 cm. Razmak u redu je 10 cm. Dubina sjetve je 3 cm. Za 2,5 do 3 mjeseca od nicanja, već mogu da se beru i jedu mlade cvekle. Inače period vegetacije traje 160 dana, kad cvekla dostiže punu tehnološku zrelost.

Izvor: sadnja.com

PROČITAJTE:

Sjetva mahuna: Evo kada je pravo vrijeme da ih posijete

Mrkva – Plodored, sjetva, uzgoj i vađenje sa polja

Rana sjetva povrća na otvorenom – od luka do rotkvice

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI