Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaZašto je turšija najmoćnija zimska hrana

Zašto je turšija najmoćnija zimska hrana

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Krastavčići održavaju crijevnu floru, obnavljaju sluzokožu crijeva, podstiču metabilizam, jačaju imunitet…

1. Održava zdravu crijevnu mikrofloru

Crevna mikroflora je živ sistem kojeg čine “dobre” i “loše” bakterije. Iz već pomenutih razloga, “loše” bakterije mogu prevladati i dovesti do mnogih zdravstvenih tegoba. Narušena ravnoteža mikroorganizama postupno se može poboljšati dodavanjem fermentisanih namirnica ishrani. Tako će se brže naseljavati korisne bakterije koje štite sluzokožu crijeva. Samim tim, poboljšava se apsorpcija nutrijenata i opšte zdravstveno stanje.

2. Obnavlja sluzokožu crijeva

Različite infekcije, upotreba lijekova ili konzumacija hrane koja vam ne odgovara, kao što je na primjer gluten, dovešće do toga da sluzokoža ostane bez korisnih mikroorganizama. Time sluzokoža može postati porozna (sindrom leaky gut) i omogućiti štetnim supstancama i “lošim” mikroorganizmima da prodru u ostale dijelove tijela i izazovu neku bolest, naročito razne upale i infekcije. Fermentisane namirnice su brzo i najdjelotvornije sredstvo koje obnavlja crijevnu floru.

3. Podstiče metabolizam i probavu

Ako želite da se riješite viška kilograma, svakako jedite turšiju, jer ona ubrzava metabolizam, lako se vari, sadrži malo kalorija i zasiti vas. Zbog znatnog sadržaja vlakana, fermentisane namirnice podstiču rad crijeva. Smanjuju tegobe kod osoba koje ne podnose laktozu, jer je djelimično razgrađuju u crijevima. Ujedno ublažavaju i sindrom iritabilnih crijeva.

4. Poboljšava imunitet

Poznato je kako su probavni i imunološki sistem povezani. Od imunološkog sistema zavisi naše zdravstveno stanje. On složenim mehanizmima štiti tijelo od štetnih mikroorganizama i ublažava upalne procese svih vrsta. Ukiseljeno povrće povećava broj ćelija koje prirodno uništavaju “uljeze”.

5. Može sprečiti nastanak karcinoma

Povrće je već samo po sebi bogato mnogim nutrijentima i antioksidansima. Naučnici smatraju da fermentisano povrće smanjuje opasnost od nastanka karcinoma, naročito debelog crijeva. Čini se da je za to zaslužna upravo mliječna kiselina koja sprječava rast zloćudnih ćelija.

6. Reguliše krvni pritisak

Fermentisani proizvodi mogu imati uticaj i na krvni pritisak, tako da ga postepeno snižavaju. Naučnici smatraju da najveću ulogu u tome igraju određene vrste jedinjenja nalik peptidima, koji se stvaraju upravo tokom fermentacije namirnica.

7. Snižava povišen nivo holesterola

Smatra se da se konzumiranjem fermentisanih proizvoda smanjuju i nivoi “lošeg” holesterola u krvi. Do toga dolazi zato što takve namirnice smanjuju sposobnost resorpcije holesterola u krv.

8. Ublažava alergije i kožne tegobe

Nije slučajna uzrečica da je koža ogledalo zdravlja. Zdrava mikroflora štiti crijeva od toksina i teških metala. Pored toga poboljšava apsorpciju nutrijenata, sprječava infekcije i upale, što ima pozitivan uticaj na smanjenje alergija, akni, ekcema i gljivičnih infekcija.

9. Poboljšava raspoloženje

Ponekad se crijeva opisuju kao “drugi mozak”. Smatra se da se najveći dio serotonina, hormona sreće, stvara upravo u crijevima. Hroničan stres negativno djeluje na crijevnu mikrofloru. Stoga svakako pokušajte da izbjegnete stres, a zdravlje crijeva zaštitite unosom fermentisanih namirnica.

10. Dobri su za dijabetičare

Šećer i skrob iz ovih namirnica pretvaraju se u mliječnu kiselinu. Tako se istovremeno smanjuje količina šećera, što namirnice čini pogodnim za dijabetičare.

Izvor: magičnobilje.com

PROČITAJTE:

Najzdravija turšija koju morate imati na svojoj polici – Bijeli luk u jabukovom sirćetu /VIDEO/

Šarena turšija – Zimnica puna vitamina i menerala! /RECEPT/

Turšija – Recepti za najukusniju salatu!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI