Srijeda, 7 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoŠta je pikiranje paradajza i kako se izvodi?

Šta je pikiranje paradajza i kako se izvodi?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pikiranje mladih biljaka paradajza je proces njihovog presađivanja iz zajedničkog im sjemeništa u zaseban veći prostor za razvijanje korijena i napredovanje, a sve u cilju dobijanja rasada. Pikiranje je tehnika koja se najviše koristi za paradajz i papriku, ali može i za neko drugo povrće i cvijeće.

Prvo je bila sjetva paradajza

Sjetva paradajza u zatvorenom se može obaviti u žardinjeru ili saksiju. To je sjemenište. Drži se blizu prozora i zemlja se održava vlažnom. Biljke niču za 7 dana, a već nakon 20-25 dana, kada dobiju dva listića, mogu da se pikiraju. Neko ovo pikiranje izvodi i kasnije.

Pročitajte: Ovo je sve što treba da znate o ranoj proizvodnji paradajza

Pikiranje paradajza

Prije pikiranja zemlja u sjemeništu treba biti vlažna, kako bi se mlade biljke lakše uzimale. Za pikiranje se koriste saksije, a to mogu biti i čašice. Čašice kasnije mogu da se sijeku i razdvoje, kako bi biljke imale više prostora i svjetla. Čašice se pune supstratom, koji se pritisne. Zalijte zemlju vodom sa sobne temperature, a poželjno bi bilo sa vrbinom vodom, koja daje podsticaj razvoju korijena.

Pročitajte: VRBIN SOK – Podstiče rast i ukorijenjivanje biljaka

Korijen treba da ostvari što bolji kontakt sa supstratom. Rupe mogu da se prave olovkom, a ako je mokra zemlja biljke se mogu i samo prstom zabadati. Sada presadite biljčice iz sjemeništa u čaše, gdje će imati više prostora za napredovanje.

Dubina sadnje je do kotiledonih listova. Držite na osvijetljenom mjestu uz povremeno zalivanje. Pikirane biljke će se razviti u rasad za presađivanje na otvoreno u roku od 40-60 dana. Biljke se prije rasađivanja na otvoreno, iznose nekoliko dana napolje. Svakim danom sve više, da bi se adaprirale na prirodne uslove. Tokom maja mjeseca se presađuje na otvoreno.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI