Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaVRBIN SOK - Podstiče rast i ukorijenjivanje biljaka

VRBIN SOK – Podstiče rast i ukorijenjivanje biljaka

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Vrbin sok – Vrba pripada porodici Salicaceae, rodu Salix, kojem pripada oko 350 vrsta raširenih po cijelom svijetu. Dvodomna je biljka, koja ima i muške i ženske cvjetove, a raste na vlažnim zemljištima, uz reke, bare, potoke, kanale te uz rubove šuma.

Bogata je fitohormonima ili auksina (grč. auxein = rasti), to su biljni hormoni koji se stvaraju u vršnim dijelovima stabla, korenja i grančica, te podstiču rast korijenja (rizogeneza), kod vegetativnog razmnožavanja, djeluju na rast i razvoj biljaka podstičući biljke na intenzivno cvjetanje, regulišu različite fiziološke procese od klijanja sjemena pa do sazrijevanja plodova.

Vrba sadrži i salicilnu kiselinu (Salicylic acid), koja sprječava razne bakterije i parazite te ojačava imuni sistem biljke koja je zalivana vrbinim sokom.

Kako se upotrebljava vrbin sok

Vrbin sok je prirodni, ekološki hormon rasta koji ubrzava zakorenjivanje biljaka koje želimo razmnožiti vegetativnim putem. Preparat od vrbe dobija se kada se iz mladih izbojaka vrbe izvuče fitohormon – biljni hormon rasta. Potrebno je isjeckati oko 100 g vrbinih mladih grančica i preliti sa 500 ml prokuvane mlake vode. Grančice ostaviti u vodi 24 sata pa procijediti. U dobijenu tečnost stave se reznice te ostavljaju u njoj sljedeća 24 sata. Nakon toga reznice se sade u vlažan supstrat ili pijesak te prekrivaju najlonom ili plastičnom bocom kojoj se reže dno i skida čep. Vrbin sok se koristi i kod pikiranja biljaka, potrebno je biljku nakratko uroniti u rastvor prije pikiranja.

Potrebno je sačekati da reznice puste žile nakon čega se mogu presaditi na stalno mjesto. Sa preostalom tečnošću zalijte biljke, cvijeće, rasad.

Autor: Ivana Strunje

Izvor: organskocarstvo.blogspot.com

PROČITAJTE:

Prirodni preparat za ukorijenjavanje rasada

Cimet u bašti: Prirodni fungicid, tjera štetočine, stimuliše rast biljaka!

Kaljenje i rasađivanje rasada povrća

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI