Srijeda, 7 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKako posaditi narcise u proljeće: savjeti za uspješan uzgoj

Kako posaditi narcise u proljeće: savjeti za uspješan uzgoj

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Iako je najbolje vrijeme za sadnju narcisa u jesen, možete ih posaditi i u proljeće. Ako ste propustili jesensko vrijeme sadnje, možete iskoristiti proljeće za sadnju narcisa.

Prije sadnje narcisa u proljeće, važno je znati da se neće razviti dovoljno snažno da cvjetaju iste godine, pa ćete morati pričekati do sljedeće godine za prvi cvjetni urod. Međutim, kada se narcisi jednom uspostave, godišnje će se vraćati s još većim i ljepšim cvjetovima.

Evo koraka koje biste trebali slijediti kako biste uspješno posadili narcise u proljeće:

  1. Pripremite tlo: Kao i u jesen, važno je pripremiti tlo prije sadnje narcisa u proljeće. Očistite područje od korova i kamenja, a zatim rahlite tlo i dodajte đubrivo ili kompost kako biste poboljšali kvalitetu tla.
  2. Izaberite sorte narcisa: Kao i u jesen, u proljeće se može saditi veliki broj sorti narcisa. Među popularnim sortama su žuti,bijeli,rozi, dvosturku. Odaberite sorte koje će najbolje odgovarati vašem vrtu i uslovima rasta. Pročitajte više o sortama naricasa OVDJE
  3. Sadite lukovice: Iskopajte rupe dubine oko 10-15 cm i razmaknite ih oko 10-15 cm jedna od druge. Stavite lukovice u rupe s vrhom okrenutim prema gore. Pokrijte lukovice zemljom i lagano pritisnite da biste učvrstili.
  4. Održavajte zalijevanje: Zalijevajte lukovice umjereno i redovno kako bi se osiguralo da tlo ostane vlažno, ali ne previše mokro. Pazite da ne zalijevate prečesto, jer to može uzrokovati truljenje lukovica.
  5. Dodajte đubrivo : Dodajte đubrivo nakon što narcisi procvjetaju kako bi se poboljšalo hranjenje i potaknuo rast sljedeće sezone.
  6. Održavajte tlo: U proljeće, tlo se može isušiti brže nego u jesen, stoga je važno provjeriti vlažnost tla i zalijevati po potrebi. Također, ako primijetite korove oko narcisa, uklonite ih kako bi se spriječilo da oduzimaju hranjive tvari od narcisa.

Slijedeći ove korake, trebali biste dobiti zdrave i lijepe narcise.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI