Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeSpasite orhideju kad korijen počne da truli

Spasite orhideju kad korijen počne da truli

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

​Orhideje su nadaleko poznat i obožavan cvijet koji unosi radost u svaki prostor.

Osim što je veoma dekorativan, njegova osjetljivost u isto vrijeme i privlači i odvlači, pa oni koji uspješno gaje ovaj delikatan cvijet izazivaju oduševljenje.

Istini za volju, uspješno održavanje orhideja umije da bude veoma izazovan posao, posebno kada se time ne bavite profesionalno.

Jedan od problema koji se javlja kod njege orhideja je i truljenje korijena, jer je ovo jedan od osjetljivijih dijelova ovog cvijeta.

Ukoliko korijen izgleda tamno i gnjecavo, vjerovatno je da je počeo da truli. Ali, kako čitav cvijet ne bi propao, primijenite ove savjete i spasite orhideju.

Pročitajte: Koji napitak orhideja voli više od vode

Prvi korak

Prije svega, izvadite cvijet iz “zaraženog zemljišta”. Istresite svu zemlju, kako iz saksije, tako i iz šupljina između korijena.

Obavezno koristite rukavice i dezinfikovani alat, kako se bakterije ne bi prenosile na druge dijelove cvijeta. Zemlju uklonite pomoću drvenih štapića, ukoliko sama ne ispadne.

Drugi korak

Makazama isijecite crne ili omekšale dijelove korijena, a ostatak korijena očistite nekim fungicidom, kako biste “ubili” eventualne ostatke buđi ili bakterija.

Vodite računa gdje odlažete zaraženu zemlju i trulo korijenje, kako ne biste oštetili ostale biljke u saksijama, bašti ili dvorištu.

Treći korak

Potom orhideju odložite na novine, a ubrusom blago pritiskajte korijen, kako biste ga što više osušili. Orhideju tako ostavite od 12 do 24 časa, kako bi se korijen prosušio.

Četvrti korak

Dezinfikujte saksiju i stavite novu zemlju za cvijeće. Danas se može pronaći čak i namijensko zemljište za orhideje, ali i ono za bilo koju drugu vrstu biće sasvim dovoljno.

Posadite orhideju i ostavite na svijetlom mjestu, pa nastavite sa uobičajenom njegom.

Pročitajte: Sorte crne orhideje – Njega i održavanje

Kako da spriječite truljenje korijena

Truljenje korijena orhideje u najvećem broju slučajeva se dešava zbog pretjeranog zalivanja. Ukoliko ovaj cvijet ostavljate previše dugo da se natapa, to može biti problem.

Takođe, korišćenje previše kiselog zemljišta, ali i onog koje nije dovoljno rastresito, takođe može da ošteti korijenje.

I posljednje, ali ne i najmanje važno je da saksija ima dovoljan broj rupica, kako bi se višak vode ocijedio.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI