Ponedjeljak, 27 Juna, 2022
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiPašalić: “Povećanje izdvajanja za poljoprivrednike u ovom trenutku nužno”

Pašalić: “Povećanje izdvajanja za poljoprivrednike u ovom trenutku nužno”

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da je povećanje izdvajanja za poljoprivrednike u ovom trenutku nužno i istakao da se resorno ministarstvo trudi da poveća agrarni budžet za narednu godinu.

Pašalić je istakao da je u prethodnim godinama, iako je agrarni budžet bio 75 miliona KM, bilo povećanja jer je razlika sredstava obezbeđivana iz Kompenzacionog fonda.

– U ovoj godini obijezbedili smo već 8,5 miliona, obezbijedićemo još 4,5 miliona KM, a u prošloj godini 10 miliona KM. Rast je vidljiv i kroz taj vid davanja – rekao je Pašalić novinarima u Banjaluci.

Pročitajte: Košarac: Semberija simbol razvoja poljoprivrede

On je kazao da je činjenica da je danas na istorijskom maksimumu cijena mineralnog đubriva, koja nikad nije bila tako visoka, niti je bio ovoliki rast cijena energenata.

– Planiramo da povećamo budžet za sljedeću godinu. Trudimo se da u kreiranju budžeta za 2022. godinu stavku sa 75 miliona KM povećamo. Na koliko, ne mogu trenutno da kažem. To je sada predmet razgovora unutar Vlade, ali potrudićemo se da to i postignemo. Ukoliko ne uspijemo, naći ćemo način kako da odvojimo sredstva iz budžeta kao što smo radili ove i prethodne godine – rekao je Pašalić.

On navodi da je resorno ministarstvo prinuđeno da reaguje na nove okolnosti, pa je tako ove godine obezbijeđeno najviše sredstava za podršku proizvođačima mesa, jer je došlo do porasta cijene hrane, a pada cijene mesa i “ti su se ljudi našli u problemu”.

– Pokušaćemo da sredstva za podršku ravnomjerno rasporedimo i da utrošimo tamo gdje su ona najpotrebnija – rekao je Pašalić.

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

okvašivači

Šta su okvašivači i kako se koriste?

Okvašivači ili ađuvanti su pomoćna sredstva za primjenu sa pesticidima i folijarnim đubrivima, a korsite se u cilju povećanja njihove efikasnosti, poboljšanja načina djelovanja...