Srijeda, 19 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaZbog čega bi srijemuš trebalo uvrstiti u ishranu - Svi zdravstveni benefiti...

Zbog čega bi srijemuš trebalo uvrstiti u ishranu – Svi zdravstveni benefiti samonikle biljke

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Srijemuš, divlji ili medvjeđi luk, kako se još naziva ova zdrava biljka, možete pronaći u prirodi, ali i na pijacama, sve od marta pa do kraja maja. Samonikla biljka iz porodice luka raste uglavnom u močvarnim šumama, a prolista dolaskom proljeća.

Veoma je zdrav i ljekovit, a naziv medvjeđi luk nosi jer ga prema predanju i medvjedi traže pošto se probude iz zimskog sna i izađu iz svojih pećina. Traže ga u svrhu čišćenja organizma poslije dugog perioda hibernacije.

Mladi, svježi listovi idealni su za proljećno čišćenje organizma, jer vezuju za sebe otrove i masnoće iz krvi, žila, crijeva i želuca. Listovi srijemuša sadrže i od 20 do 50 mg vitamina C, kao i karoten.

Pročitajte: Srijemuš – Opis, rasprostranjenost, upotreba i recepti!

Srijemuš bi trebalo da iskoristite dok je njegova sezona, jer ima antibakterijska, antibiotska i antiseptička svojstva, kao i crni i bijeli luk, ali je ljekovitiji od njih.

Njegovo uporno korišćenje u toku sezone može da pomogne pri regulaciji krvnog pritiska, da ukloni tegobe povezane sa sužavanjem krvnih sudova, pa tako štiti i od srčanih bolesti i infarkta.

Divlji luk utiče i na bolje pamćenje i koncentraciju, pomaže kod respiratornih tegoba, nesanice i vrtoglavice koja je karakteristična za ovo doba godine.

Djelotvoran je kod problema sa želucem, dijareje, nadimanja i grčeva, a izvrstan je i za čišćenje crijeva.

On je i čistač kože kad su u pitanju hronična kožna oboljenja i nečistoće. Svježi listovi pročišćavaju bubrege i bešiku, te pospješuju mokrenje.

Sremuš je veoma ukusan i uklapa se uz većinu jela. Možete ga pripremiti kao namaz u obliku pesto sosa, dodavati kao začin u salate ili jednostavno napraviti salatu samo od njega. Srijemuš je idealan dodatak u projama, projarama, varivima, a odlično se slaže i uz meso.

Pročitajte: Recept za namaz od srijemuša i sira – Zdrav i ukusan obrok koji ćete obožavati

Obogatiće ukus svakog sendviča, a kako biste ga koristili u toku cijele godine, možete ga zamrznuti i koristiti za pojedina jela do sljedeće sezone.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI