Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeSrijemuš ili medvjeđi luk : Ljekovita svojstva i mogućnost gajenja u bašti

Srijemuš ili medvjeđi luk : Ljekovita svojstva i mogućnost gajenja u bašti

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Srijemuš je jedna od moćnih samoniklih biljaka koja poslije hladne i duge zime brzinom munje obnavlja tijelo i čisti organizam od glave do pete.

U narodu poznat kao medvjeđi luk, srijemuš sadrži obilje etarskih ulja, vrijedne minerale, soli, šećer, vitamin C, karotin, bjelančevine, masti i alicin. Ukoliko protrljate bilo koji deo biljke među prstima, osjetićete karakterističan miris bijelog luka. Ali, kada zagrizete listić srijemuša, njegov glavni sastojak alin, pod uticajem kiseonika, pretvara se u alicin koji dobro utiče na kardiovaskularni sistem i pomaže da krvni sudovi ostanu mladi i elastični. U isto vrijeme, sprječava da se krv lijepi za krvne sudove. Ima izuzetno jako dejstvo na crevne parazite i sprječava infekcijske upale sluzokože crjeva.

Pored toga što čisti organizam od toksina, ima antibakterijsko i antivirusno dejstvo. Travari kažu da je dovoljan samo gram sremuša dnevno da podstaknete cirkulaciju i da vam krv normalno teče kroz vene.

Hematomi i rane koje sporo zarastaju bivaju brzo izlječene ako se premažu svježim sokom od sremuša, a kupke sa njegovim lišćem smiruju nadraženu kožu, ekceme i dermatitis.

Gajenje srijemuša

Ovo je rijetko ali medvjeđi luk se može uzgajati u povrtnjacima, na osunčanim mjestima koja se odlikuju dobrom dreniranošću i vlažnošću. Razmnožavanje se obavlja sjemenom u proljeće, presađivanjem ili deljenjem lukovica u proljeće ili jesen. Takođe, postoji mogućnost uzgoja i u zatvorenom prostoru.

Kada beremo srijemuš sakupljaju se listovi za pripremu salate, kao i lukovica koja je bjeličaste boje i koja se koristi kao pikantan začin. Za ishranu se koriste svježi nadzemni djelovi medveđeg luka, a sakupljaju se prije cvjetanja. Mlađi listovi koji se koriste kao salata sadrže dosta vitamina, a stariji su veoma ljuti.

PROČITAJTE:

Srijemuš (medvjeđi luk) i mrazovac, pouzdani i nepouzdani znaci raspoznavanja

Ova biljka je u Rusiji dobila spomenik, spasila je milione života, a raste i u Srbiji

Vrijeme je da posadite VLAŠAC- Tjera proljetni umor, pun je gvožđa

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI