Utorak, 23 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetKada se sije LAN i kako se gaji?

Kada se sije LAN i kako se gaji?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Posljednjih godina došlo je do inteziviranja proizvodnje lana. Lan ne podnosi gajenje u monokulturi jer dolazi do pojave štetočina i bolesti. Na istu se površinu može sijati svakih 6-7 godina.

Odgovara mu svaki pedusjev koji se rano skida i tako omogućava kvalitetnu obradu zemljišta. Najpovoljniji predusjevi lanu su strna žita. Minimalna temperatura za predivi lan kreće se oko 3 °C, a optimalna oko 20 °C. Izdrži temperature do – 5 °C. Jari lan za ulje izdrži nisku temperaturu od -5 °C, ozimi do -12 °C, a pokriveni snijegom i do -20°C.

Lan je biljka dugog dana. Predivi lan bolje uspijeva u uslovima izmjene vedrog i oblačnog vremena, tada se stabljika manje grana i dobije se više kvlitetnijeg vlakna. Lan za ulje traži više svjetlosti i u uslovima dobrog osvjetljena daje veći prirod sjemena s većim postotkom ulja. Najveće potrebe za vodom su u fazi formiranja pupoljaka i cvjetanja, a poslije se potreba za vodom sve više smanjuje.

Optimalni rok za sjetvu lana je između 15. marta i 15. aprila. Kako bi u žetvi ostvarili optimalan sklop 600-650 biljaka po metru kvadratnom, treba zasijati 750-800 sjemenki po metru kvadratnom. Računa se da od posijanih sjemenki ostane do žetve, oko 75-80 %. U rjeđem se sklopu stabljika bolje grana, ali je lan slabo konkurentan korovima.
Količina sjemena za sjetvu iznosi 55-70 kg/ha, zavisno o krupnoći i upotrebnoj vrijednosti sjemena. Lan se može sijati žitnom sejalicom ili sejalicom za sitnosjemene kulture. Razmak između redova trebao bi biti 15-30 cm. Dubina sjetve na težim zemljištima iznosi 1-2 cm, a na lakšim 2-3 cm.
Korovi koji često predstavljaju problem u usjevu lana, mogu se uspješno suzbijati primjenom herbicida. Rano uklanjanje korova je važno kako bi eliminisali konkurenciju samom usjevu. Međutim, mnogi širokolisni korovi čine ozbiljne probleme u usjevu jer nemamo odgovarajući herbicid koji bismo primijenili odmah nakon sjetve, nego tek u vegetaciji kod visine lana od 5-10 cm.
Najčešća štetočina lana kod nas je buvač, koji u kratkom vremenu može nanijeti velike štete mladom usjevu. Buvač se pojavljuje čim izbiju mlade biljčice lana i u uslovima toplog i mirnog vremena njegova aktivnost dolazi do punog izražaja. Za suzbijanje ove štetočine treba koristiti dozvoljene insekticide.

Lan u ishrani ljudi

Najznačajnije ljekoviti sastojci su sluzi kojih ima u lanenom sjemenu u velikim količinama. Sadrži linamarin, linin, gorke tvari, omega 3 masne kiseline, vitamine A, B, D, E, bakar, magnezijum, selen, željezo, kalcijum, cink.

Prije svega koristi se kao sredstvo za čišćenje kod hroničnog crijevnog zatvora. Kako sjeme lana ima sposobnost bubrenja, djeluje na povećavanje obujma crijeva, širi ih i pospješuje peristaltiku. Kod uporabe svježe mljevenog lanenog sjemena presudnu ulogu ima ulje koje pospješuje klizavost sluznice. Čaj pripravljen od lanenog sjemena izvrsno je sredstvo za liječenje upalnih procesa u ustima, ždrijelu i desnima. Mlaki čaj pije se protiv kašlja, promuklosti i upale želučane sluznice.

PROČITAJTE:

Kako uzgojiti rogač iz sjemena?

Najvažnijih pravila za uzgoj brokolija

HOKAIDO TIKVA – Uzgoj i upotreba ove popularne tikve

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI