Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKakva VODA je najbolja za ZALIVANJE povrća?

Kakva VODA je najbolja za ZALIVANJE povrća?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kada su u pitanju fizička svojstva vode za navodnjavanje tu se prije svega misli na temperaturu. Niske temperature vode nepovoljno utiču na rast i razvoj biljaka, naročito onih koje vole toplotu.

Nepovoljan uticaj pretjerano hladne vode se ogleda u usporavanju i privremenom zaustavljanju rasta biljaka i pojavi žute boje lišće. Ovakvo stanje traje sve dok se zemljište ponovo ne zagrije. Ovaj uticaj, čak i ako je kratkotrajan, negativno se odražava na prinos. Hladna voda rashlađuje zemljište, smanjuje mikrobiološku aktivnost, manji je sadržaj elemenata u pristupačnom obliku, a njihovo usvajanje slabije.

Optimalna temperatura vode za navodnjavanje je oko 27 stepeni, a minimalna, koju čak i najosetljivije biljke podnose bez oštećenja od 19 do 20 stepeni.

Količina vode, vrijeme i način navodnjavanja u najvećoj mjeri zavisi od vrste biljke koja se gaji, faze razvoja i mikroklime. Biljka u početnim fazama rasta zahtjeva manje količine vode jer je ima manju lisnu površinu. Sa porastom biljaka raste i potreba za vodom u skladu sa osobinama biljne vrste i uslovima za razvoj. Svaka vrsta zahtjeva poseban tretman, ali neki univerzalni recept je obilno i ređe zalivanje.

I da se vratimo na početak priče. Koja voda je najbolja? Ona koja zadovoljava propisane parametre i pruža optimalne uslove za rast i razvoj biljnih kultura koje se uzgajaju.

Izvor: domaćinskakuća

Pročitajte još:

Prihrana za plodonosno povrće i mahunarke

Nepravilnim zalijevanjem šokirate povrće

Ovo je povrće koje možete da gajite i u sjenci

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI