Subota, 22 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoUz ova četiri savjeta izaberite kvalitetan rasad

Uz ova četiri savjeta izaberite kvalitetan rasad

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Rasad je najviše aktuelan u ovo doba godine. Iako, sadnja voćnih, povrtarskih i drugih kultura traje gotovo čitavu godinu, što naravno zavisi od vrste koju želimo uzgojiti. Obično ih nabavljamo na pijaci i tada se često zapitamo: jesmo li ih možda trebali kupiti u rasadniku i kako ćemo znati jesmo li nabavili kvalitetan rasad?

Stoga vam nudimo vam mali putokaz prilikom nabavke rasada cvijeća i povrća iz plastičnih čaša i kontejnera, ako ih već ne uzgajate sami iz sjemena.

RASADNIK ILI PIJACA?

Iako nema strogih pravila, jer nisu ni svi rasadnici oličenje kvaliteta, stručnjaci ipak preporučuju, ako nemate “provjeren” izvor na pijaci, da rasad onda ipak nabavite u rasadniku. Dugim stajanjem na pijaci korijen presadnice se može oštetiti.

KORIJEN SADNICE

Drugi kriterijum prilikom odabira neka bude korijen rasada – po njemu možemo ocijeniti je li sadnica dovoljno zdrava da je i kupimo. Korijen bi trebalo da bude svjež i razvijen, s nekoliko žilica (od tri do pet) koje se ne bi smjele mrviti kada ih dotaknemo. Takođe, korijen bi trebalo biti posve “integrisan” odnosno prorastao u zemlju u kojoj se nalazi.

 

LISTOVI I STABLJIKE

Listovi trebaju biti zdrave i razvijene listove zelene boje, bez požutilih dijelova ili nekih drugih oštećenja, a stabljika bi trebalo da bude čvrsta. Pazite samo da stabljika nema neke odrvenile dijelove.

 

PRESAĐIVANJE

Lagano izvadimo presadnicu iz kutije ili čašice i prenesemo je u zemlju ili teglu koja će biti njeno stalno stanište te stisnemo prstima zemlju oko nje da je učvrstimo. Ako su u pitanju gredice, zemlja treba biti rahla i pognojena. Nakon presađivanja biljku odmah zalijte.

 

PROČITAJTE:

Vrijeme je za rasađivanje PAPRIKE – Savjeti za uspješnu sadnju na stalno mjesto

Korisni savjeti za sadnju rasada paradajza na stalno mjesto

Rasađivanje rasada – Pravilna sadnja na otvoreno polje ili u zaštićen prostor

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI