Četvrtak, 13 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiŠljivovica iz Republike Srpske najbolja na svijetu

Šljivovica iz Republike Srpske najbolja na svijetu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Šljivovica sa imanja Rajnovača Drljača nedaleko od Novog Grada proglašena je za najbolji destilat od koštičavog voća na svijetu na internacionalnom takmičenju u Engleskoj “Vorld drinks avords” /World drinks awards/.

Nagrađena šljivovica je destilat od tri sorte šljive, od kojih je jedna autohtona sorta požegača, a vlasništvo je četrdesetšestogodišnjeg Branka Drljače.

– Kupaža je sastavljena od pet destilata koja su u procesu starenja odležali u sedam buradi od tri različita drveta – srpski hrast, francuski `limousin` hrast i dud – rekao je Drljača Srni.

Drljača je kao ambasador Uneska za kulturnu baštinu njemačkog grada Majnahjma zvanično predstavljao srpsku zajednicu o temi slava i rakija.

On je istakao da je ova nagrada više od zlatne medalje, jer su pokazali da imaju najbolje piće na svijetu za ovu godinu napravljeno od koštičavog voća.

Branko, rođen u Ivanjskoj između Novog Grada i Bosanske Krupe, od 1990. godine živi i radi u Njemačkoj, ali je na porodičnom imanju u rodnom mjestu zasadio voćnjak.

Drljača je naveo da su se proizvodnjom plemenitih destilata počeli da bave 2010. godine, a nastaviće da rade na destilatima rakija.

Branko Drljača je somelijer plemenitih destilata, sertifikovani senzoričar za destilate, docent na akademiji za somelijere, dizajner Aromaboksa za senzorno vježbanje, te član više komisija za ocjenjivanje alkoholnih pića.

Izvor: atvbl

PROČITAJTE:

Rakija od suvih šljiva – Alkoholno piće vrhunskog kvaliteta

Kvasci za vrenje u proizvodnji voćnih rakija

Kako ispraviti mane kvalitetnih voćnih rakija

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI