Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaSlatko od trešanja po provjerenom receptu

Slatko od trešanja po provjerenom receptu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Za slatko od trešanja najbolje je uzeti bijele trešnje sa tvrdom ljuskom.

Slatko je voće skuvano u jakoj koncentraciji šećera. Njime se služe gosti, a osim toga, veoma je dobro da se uzima ujutru, kao “prvi napitak” uz čašu vode. Priprema se skoro od svih vrsta voća. Sirup u kome se nalazi voće mora biti gust, ali providan. U njemu se jasno moraju prepoznati plodovi ili isječeni oblici voća.

Slatko se obično ne kvari, jer je koncentracija šećera veoma visoka, na jedan kilogram voća dodaje se 1-1,5 kg šećera. Slatko koje je pripremljeno od voća sa nedovoljno kiseline rado se “ušećeri”. Da bi se to spriječilo , kod kuvanja slatka treba dodavati dosta limunske kiseline. Isto se postiže ako se prilikom kuvanja sirupa dodaje na svaki kilogram šećera oko 250 grama skrobnog sirupa, navodi se u Velikom narodnom kuvaru.

Pročitajte: Kompot od trešanja – 3 recepta iz velikog narodnog kuvara

Slatko od trešanja

Trešnje oprati i očistiti od koštica. Na jedan kilogram trešanja računati 1 kg i 250 g šećera. Šećer staviti u šerpu, naliti sa dvije čaše vode i gusto skuvati.

Trešnje zatim spustiti u kuvan šećer, dodati šipku vanile i sok od dva limuna. Slatko kuvati brzo, na jakoj vatri, pa kad po 2-3 kapi teško s kašike počnu padati, znači da je dobro kuvano. Gotovo slatko od trešanja opjeniti, pokriti pokvašenom čistom krpom, ostaviti da prenoći, a sutradan sipati u tegle i ostaviti na mjesto na kome i ostalo slatko stoji.

Pročitajte: SOK OD VIŠANJA BEZ KUVANJA – Napravite domaći sirup brzo i jednostavno

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI