Četvrtak, 18 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinKućni ljubimciNačini razmnožavanja akvarijumskih riba

Načini razmnožavanja akvarijumskih riba

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Načini razmnožavanja akvarijumskih riba mogu se podijeliti u dvije osnovne skupine – živorotke i ikrašice.

Živorotke

Živorotke su ribe koje nose i rađaju žive mlade. Mužjak interno oplođuje ženku direktnim unošenjem spermatozoida u organ ženke preko mužjakovog kopulacijskog organa – gonopodija. Oplođena ženka nosi mlade dok ne postane spremna za okot, najčešće 20-60 dana, nakon čega rađa žive mlade.

Postoje dvije vrste živorotki:

  • ovovivipari (latinski: ovum = jaje; vivus = živući; parere = donijeti)
  • vivipari (latinski: vivus = živući; parere = donijeti)

Kod ovoviviparnih riba ženka proizvede jaja koja zadržava u svom tijelu. Kad jaja dosegnu zrelu fazu, unutar ženke se izlegu živi mladi koje ona onda otpušta iz svog tijela u vodu.
Viviparne ribe ne proizvode jaja već formiraju žive mlade koji se razvijaju unutar ženke. Mladi dobivaju hranu preko jedne vrste pupčane vrpce te kad su spremni izlaze na svijet.

Najpoznatije vrste živorotki: Gupi (Poecilia reticulata), Plati (Xiphophorus maculatus), Moli (Poecilia velifera), Švert (Xiphophorus helleri).

Pročitajte: Savjeti za početnike – Pravilna ishrana riba u akvarijumu

Ikrašice

Većina akvarijumskih riba su ikrašice. Kod ikrašica se jaja oplođuju spoljašnjom oplodnjom na način da ženka polaže jaja, nakon čega ih mužjak oplođuje sjemenom. Iz jajeta se nakon oplodnje izlegne mlađ koja se u roku 10-ak dana formira u ribu.

Po načinu razmnožavanja i brige za mlade, ikrašice se dijele na:

  • Raspršivače jaja (Egg Scatters)
  • Ribe koje polažu jaja (Egg Depositors)
  • Ribe koje zakopavaju jaja (Egg Buriers)
  • Ustonoše (Mouthbreeders)
  • Ribe koje grade gnijezdo (Nest Builders)

Primjer izlijeganja ribica iz jaja:

Raspršivači jaja (Egg Scatters)

Ribe koje se mrijeste na ovaj način raspršuju jaja koja padaju na bilje, ukrase i podlogu.
Mužjak i ženka istovremeno otpuštaju jaja i mliječ u vodu. Jaja i mliječ se izmiješaju te samim time dođe do oplodnje nakon čega oplođena jaja nasumično padaju ka dnu. Ribe se ne brinu za jaja i mlađ već ih jedu ako su im fizički dostupna. Zbog toga se preporučuje odvojiti roditelje čim se jaja uoče ili prije mrijesta postaviti mrežicu koja će spriječiti roditelje da dođu do jaja koja kroz nju padnu na dno.
Ribe se na ovaj način mrijeste u paru ili u grupi liježući popriličan broj malenih jaja. Mlađ se brzo izlegne te samostalno započne život.

Primjeri riba s ovakvom roditeljskom brigom su:

Tetre (npr. Paracheirodon axelrodii), Barbusi (npr. Barbus tetrazona), Zebrice (npr. Danio rerio), Zlatne ribice (npr. Carassius auratus)

Ribe koje polažu jaja (Egg Depositors)

U ovu kategoriju spadaju ribe koje polažu jaja na supstrat, drvo, kamenje, bilje ili akvarijsko staklo. Položena jaja su veća no količinski ih je manje nego kod riba koje raspršuju jaja.

Kod nekih vrsta iz ove kategorije roditelji brinu za svoja jaja, dok kod nekih vrsta – ne.
Vrste koje brinu za svoja jaja polažu ih u neku vrstu špilje ili na otvorenu površinu. Ribe formiraju par te nakon polaganja jaja brinu o njima te ih štite od drugih riba. Mladi se izlegnu u roku par dana i roditelji ih čuvaju i brinu o njima.

Kod vrsta koje ne brinu za svoja jaja, jaja se polažu na otvorenu površinu te bivaju napuštena i prepuštena slučaju. Roditelji neće pojesti svoje mlade, no nakon polaganja jaja njihov kontakt s njima prestaje.

Vrste riba koje polažu jaja i brinu za njih:
Razni ciklidi, neki somovi…

Vrste riba koje polažu jaja i ne brinu za njih:
Ciprinidi, razni somovi…

Ribe koje zakopavaju jaja (Egg Buriers)

Ribe koje zakopavaju jaja najčešće žive u područjima gdje voda presuši u određenom dijelu godine.
Prije negoli voda presuši, roditelji polažu jaja gurajući ih u supstrat. Bara presuši te roditelji umru no jaja ostanu u osušenom blatu čekajući sezonske kiše. Kada padnu kiše, bara se ponovo napuni vodom što stimuliše jaja da se izlegu. Nove mlade ribe brzo sazriju te se isti ciklus ponavlja.

Vrste riba koja zakopavaju svoja jaja spadaju u skupinu Killifish.

Pročitajte: RIBLJE ULJE – Zablude, činjenice i mitovi

Ustonoše (Mouthbreeders)

Ustonoše spadaju u vrstu riba koje nose svoja jaja ili larve u ustima. Dijele se u dvije podkategorije: Jajonoše i Larvonoše.

Jajonoše: Ženka polaže jaja koja odmah potom usiše u svoja usta. Oplodnja se onda odvija uz pomoć malog muškog trika. Na analnoj peraji, mužjak ima točke koje izgledaju poput ribljih jaja. Ženka misli da su to jaja koja su joj ranije promakla te ih pokuša usisati u usta. Mužjak zatim izbaci svoje sjeme koje završi ženki u ustima, oplođujući njena jaja. Ženka nosi oplođena jaja u ustima dok se mladi ne izlegnu što varira od 18 do 25 dana, zavisno od vrste ribe.

Larvonoše: Ženka polaže jaja na supstrat i čuva ih dok se ne izlegu mladi. Nakon okota majka usisa mlade u usta gdje ih drži dok mladi ne ojačaju. Kada postanu sposobni brinuti se o sebi, majka ih pušta u svijet.

Najbolji primjeri ustonoša ženke su većine ciklida.

Ribe koje grade gnijezdo (Nest Builders)

U ovu skupinu spadaju ribe koje za svoja jaja grade neku vrstu gnijezda. To može biti gnijezdo u obliku rupe iskopane u šljunku ili nešto zahtjevnije poput gnijezda od mjehurića koje riba ispuhuje miješajući slinu, zrak i vodu često pričvršćujući gnijezdo uz pomoć biljaka.
Nakon oplodnje jaja, ženku je potrebno odvojiti. Mužjak skuplja jaja premještajući ih u gnijezdo te se brine o gnijezdu i jajima dok se ne izlegu mladi.

Primjer ribe koja gradi gnijezdo u šljunku je Jack Dempsey ciklid (Rocio octofasciata).
Primjer ribe koja gradi gnijezdo od mjehurića je Beta splendens.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI