Četvrtak, 18 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaKompot od trešanja - 3 recepta iz velikog narodnog kuvara

Kompot od trešanja – 3 recepta iz velikog narodnog kuvara

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Prvi recept za kompot od trešanja: trešnje je potrebno oprati, a zatim im otkinuti peteljke. Sok koji iscuri treba skupiti u čist tanjir i dodati ga šećernom rastvoru kojim će se trešnje zalivati.

Treba birati krupnije, crvene trešnje, jer je od njih ljepši kompot. Oprane trešnje složiti u sterilisane tegle i preliti vrućim rastvorom. Na jedan kilogram vode dodaje se dodaje se 200 do 300 grama šećera. Tekućina se sipa do ¾ visine tegle. Staviti zatvorene tegle u pripremljen sud, usuti u njega toplu vodu i pasterizovati na 25 minuta na 80 stepeni, ako su tegle od 1 litra.

Pročitajte: Kompot od svježih jagoda – recept i priprema

Drugi recept za kompot od trešanja: četiri kilograma čvrstih i zdravih trešanja oprati, zatim ih staviti u veliku čistu šerpu, naliti s 4 litra vode i dodati 1 kilogram šećera. Još bolje prvo staviti vruću vodu i šećer da provru, pa spustiti trešnje i ostaviti na šporetu u šerbetu da provru, ali paziti da ne popucaju. Sada skinuti šerpu sa vatre, poklopiti i ostaviti da prenoće. Sutradan vratiti šerpu na šporet, pustiti da sok sa trešnjama ponovo provri a zatim rupičastom kašikom vatiti trešnje i stavljati ih odma u zagrijanu veliku teglu. Tada vrelim sokom preliti trešnje. Tegle povezati, i bez kuvanja u pari, ostaviti na mjesto. Ovaj se kompot od trešanja može trošiti iz tegle, a da se ostatak ne pokvari.

Pročitajte: KOMPOT OD ŠLJIVA BEZ KONZERVANSA

Treći recept ta kompot od trešanja: preporučuje se domaćicama ovaj način ostavaljanja kompta, sa napomenom da se za njega moraju upotrijebiti hermetički zatvorene tegle.

Trešnje oprati, sasjeći im kratko drščice, pa ostaviti polovinu drške na trešnji, jer tako ljepše izgledaju. Krupne tvrde trešnje staviti u tegle i naliti ih kuvanim sirupom koji nije previše gust. U svaku teglu metnuti 1 veliku kašiku ruma, tegle pažljivo zatvoriti i kuvati u pari do trešnje u teglama ne provru. Šerpu ili lonac sa teglama skinuti sa šporeta, pokriti debljim zastiračem i ostaviti tako da prenoće. Tek sutradan tegle izvaditit, oprati ih i ostaviti na mjesto gdje se i ostali kompot drži.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI