Utorak, 23 Aprila, 2024
spot_img

Sirup za sok od koprive

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Proljeće je došlo, a cvijeće i drveće kiti se krunama mladih pupoljaka. Sama šetnja bila bi dovoljna za još jedno punjenje baterija, ali ustreptale livade nude mnogo više od toga. U ovom tekstu donosimo vam recept za sirup za sok od koprive.

Za šta se upotrebljava kopriva?

Kopriva je jedna od najljekovitijih biljaka, a najčešće se koriste list i korijen koprive. Koristi se za pročišćavanje krvi i pojačavanje izlučivanja tečnosti iz organizma, pa je našla primjenu kod svih oboljenja izazvanih akumuliranjem toksina u organizmu (ekcemi, glavobolje, reumatizam, giht, artritisi). Kopriva ima blagotvorno dejstvo kod raznih oboljenja koja nastaju kao posljedica pretjeranog opterećenja jetre, žuči, slezine i bubrega toksičnim materijama. Kopriva sprječava nastanak pijeska u bubrezima i bešici.

Pročitajte: Kopriva kao hrana i uslovi gajenja ove ljekovite biljke!

Zahvaljujući svojstvima da pročišćava krv i vraća snagu, kopriva se koristi u kuri od mjesec dana radi pročišćavanja organizma i pripreme za zimu (u jesen), odnosno oporavka (u proljeće). U periodu poslije zime, kod stanja opšteg zamora i iscrpljenosti („proljećni umor“), kura čajem od koprive upotrebljenim u vidu 2-3 šoljice tokom dana čini da se čovjek relativno brzo mnogo bolje osjeća, vraća mu se energija i snaga.

Kopriva je bogata gvožđem, pa se koristi kod anemija izazvanih nedostatkom gvožđa. U narodnoj medicini se smatra da kopriva „jača krv“, pa se korisiti kod blijedila, anemija, malokrvnosti, nedostatka energije, brzog umaranja.

Pročitajte: Zašto je kopriva dobra za vaše biljke?

Sirup za sok od koprive

Za ovaj sirup će vam biti potrebno:

25 vrhova koprive
2 narandže
2 limuna
1.5 l vode
1 vrećica (20g) limunske kiseline (limuntus)
10 ml arome mente (po želji, nije obavezno)
oko 750g šećera (zavisno od količine soka kojeg ćete dobiti)

U ovaj sirup od koprive možete dodati hladnu običnu ili mineralnu vodu, kako god više volite, obe verzije su jako ukusne i osvježavajuće.

Detalje pripreme pogledajte u videu:

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI