Subota, 25 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoUklanjanje prvih serija mladih izdanaka maline

Uklanjanje prvih serija mladih izdanaka maline

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Tokom proizvodne godine u malinjacima je veoma važna redovna pomotehnička mjera uklanjanje prvih serija mladih izdanaka maline.

Izdanci se uklanjaju u više navrata, tri do četiri, što zavisi od njihovog porasta i razvoja. To je period od početka do kraja maja mjeseca, kada ovi izdanci najviše izbijaju i brzo napreduju, zato što im odgovaraju svi povoljni uslovi, vodno vazdušni režim, temperatura, plodnost zemljišta i dr.

Kada će se prestati sa uklanjanjem ovih izdanaka zavisi od toga dali se zasad navodnjava ili ne. U zasadima u kojima nema navodnjavanja sa zakidanjem treba prestati ranije, oko polovine maja, uz moguće proređivanje kasnije po potrebi.

Pročitajte: Sorta maline Enrosadira – Otporna na bolesti, krupna i slatka

Kod izvršenja ove pomotehničke mjere veoma je važna dobra procjena, kao i da se zakidanje mladih izdanaka obavi na pravilan način, kako se nebi oštetili rodni izdanci.

Uklanjanje se započinje kada su mladi izdanci visine oko 10 do maksimalno 15 cm, lako se kidaju rukom ili seku makazama, dok još uvijek nisu zdrvenili.

Zna se da kasnije sa porastom i razvojem izdanci odrvene, pa je samim tim i njihovo uklanjanje teže, a sa druge strane do tog perioda su crpili vlagu i hranljive materije iz zemlje. Prilikom uklanjanja mladih izdanaka može se desiti pomjeranje matične biljke, mogu se nanijeti neželjene posljedice u zasadu. Zakidanjem ne treba ostavljati nadzemni dio, zato što dolazi do njegovog razgranavanja, te nije u funkciji za narednu godinu, a trošio je hranljive materije i vodu.

Kada se nakon berbe pojavi veći broj mladih izdanaka, treba ih uklanjati ili prorjeđivati, zbog povoljnijih efekata na zasad. Na taj način se prati i kontroliše broj i kvalitet izdanaka za sljedeću godinu, sprječava bespotrebno korišćenje hranljivih materija i vlage.

Pročitajte: Đubrenje maline – Kada i koju vrstu đubriva upotrijebiti!

Sa manjim sklopom biljaka postiže se bolje provjetravanje i osvjetljenost izdanaka koji ove godine donose rod, što je ujedno i preventivno djelovanje, zato što se smanjuje opasnost od pojave bolesti izdanaka i plodova.

Nakon realizacije ove mjere uklanjanja prvih serija mladih izdanaka maline rodni potencijal izdanaka obrazovanih nakon toga znatno je veći od izdanaka koji bi se razvili od početka vegetacije. To je iz razloga smanjene konkurencije i optimalne razvijenosti izdanaka, jer koriste svu raspoloživu vlagu i hranljive materije u zemljištu.

Nasuprot pozitivnim efektima loša procjena prilikom određivanja i uklanjanja prvih serija mladih izdanaka maline daje neželjene posljedice. Zato treba poznavati ovu važnu pomotehničku mjeru i način njene realizacije.

Autor: Gvozdić Ljiljana dipl.inž.polj.

Izvorpsss.rs
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI