Subota, 23 Septembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeSijamski tulipan - Evo kako njegovati ovu lijepu biljku

Sijamski tulipan – Evo kako njegovati ovu lijepu biljku

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ako vam je u vrtnom centru za oko zapeo markantni cvijet nalik tulipanu, a kakvog do sada niste vidjeli, bez sumnje je riječ o sijamskom tulipanu. Latinskog naziva Curcuma alismatifolia, ovaj cvijet potiče s Tajlanda, a u Nizozemskoj, gdje se uzgaja kao lončanica i za rez, brzo je stekao obožavatelje.

Rod Curcuma pripada obitelji đumbira i sadrži veliki broj vrsta od kojih se neke uzgajaju kao začinske biljke, a neke zbog lijepih listova i cvjetova kojima ukrasnu vrijednost daju pricvjetni listovi – brakteje. Oni obavijaju neugledne cvjetove, a posjeduju i jedinstveni miris koji potiče od eteričnih ulja. Domovina sijamskog tulipana su tropski i suptropski krajevi Tajlanda, Laosa i Burme, a vrste su različita uzrasta te oblika lista i cvijeta.

Uzgoj

Zajedničko je svim vrstama da se jednostavno uzgajaju, kao i druge biljke s podzemnom stabljikom (gomoljaste, lukovičaste, s podankom). Sijamski tulipan cvate ljeti. U uslovima visoke temperature, vlage i dugog dana kontinuirano će cvjetati čitavog ljeta.

Pročitajte: Kurkuma – Više od začina

Uzgaja se kao sobna ili vrtna biljka, a boja cvijeta zavisi od sorte pa možete izabrati između bijele te nijansi purpurne, ljubičaste, ružičaste ili narančaste, a često u dvobojnim kombinacijama s bijelom. Cvjetovi ostaju na biljci do tri mjeseca, a u vazi do tri nedjelje. Visina biljke je 50 do 80 centimetara, a podzemna se stabljika sastoji od podanka i nekoliko gomoljastih korijena jajasta oblika.

Za snažniji rast i jači intenzitet boje cvijeta sijamskom tulipanu treba što više svjetla i topline, a direktno sunce mu neće naštetiti osim što će cvjetovi biti kraćeg vijeka. Zbog dugotrajnosti cvjetova bolja je lagana senka. Ako se uzgaja u vrtu, sadi se u hranjivo i propusno tlo koje se redovito zalijeva i prihranjuje sporo topivim hranjivima prema potrebi. Iako podzemna stabljika (podanak) može podnijeti kratkotrajnu sušu, biljka će u idealnim uslovima biti ljepša i zdravija.

Ako se uzgaja kao sobna biljka, optimalni je supstrat hranjiva kompostna zemlja. Za vrijeme rasta traži puno vode pa treba svakodnevno provjeravati supstrat. U kasnijim se fazama ne smije pretjerivati sa zalijevanjem; dopušteno je tek kada se supstrat lagano prosušio, i to u malim, ali češćim obrocima. Prihranjuje se jednom u dvije nedjelje kompleksnim tekućim hranjivom.

Pročitajte: Pet savjeta uz koje će orhideje preživjeti ljetne vrućine

Njega tokom zime

Tokom zime biljka prolazi kroz razdoblje mirovanja. Čim noći postanu hladnije, lišće počne žutjeti, a kad nadzemni dio potpuno propadne, slijedi zimska njega. Prije prvog jesenskog mraza podanak treba izvaditi iz zemlje i staviti u papirnatu vrećicu s blago navlaženim tresetom. Čuva se na tamnom, svježem i suhom mjestu do ponovne sadnje u vrt slijedećeg proljeća. Prostorija u kojoj se podanci čuvaju ne smije biti izložena promjenama temperature koje bi inducirale rast biljke.

Biljke koje se uzgajaju u posudama, kao i vrtne biljke, prolaze razdoblje mirovanja. Jedina je razlika u uzgoju što se biljke u posudama mogu dulje održati na normalnoj sobnoj temperaturi. Nakon cvjetanja će listovi postupno žutjeti i tada treba smanjivati zalijevanje dok se biljka potpuno se osuši. Podanci se vade iz posude i skladište na već opisani način. U proljeće se ponovno sade, i to ranije od onih u vrtu, pa se može očekivati i ranije cvjetanje. Ljeti je najbolje posudu s biljkom držati napolju na sjenovitu mjestu.

Pročitajte: Četiri prelijepa cvijeta kojima ne smetaju velike vrućine i direktno sunce

Sijamski tulipan se vrlo lako razmnožava dijeljenjem podanka u proljeće čim se pupovi zazelene i postanu spremni za tjeranje novih izboja. Podanak se može podijeliti na onoliko dijelova koliko ima pupova (okaca), što znači da svaki novi dio mora sadržavati barem jedan pup. Podijeljeni se podanci sade na otvoreno tek kada se tlo dovoljno ugrije (u maju), a do tada ostaju uskladišteni.

Autor: Dipl. ing. Antonija Vrdoljak

 

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI