Petak, 7 Oktobra, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeČetiri prelijepa cvijeta kojima ne smetaju velike vrućine i direktno sunce

Četiri prelijepa cvijeta kojima ne smetaju velike vrućine i direktno sunce

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pri sadnji cvijeća veoma je bitno imati u vidu klimatske uslove odnosno odabrati one vrste koje će uspjeti na onom mjestu koje smo za njih predvidjeli.

Velike vrućine, osim nama, stvaraju probleme i biljkama. Većina ih, naime, ne podnosi dobro ekstremno visoke temperature i jako ljetno sunce i treba ih zalivati i dva puta dnevno – ujutru i naveče i to obilno.

No, postoje biljke, prije svega cvjetnice, koje u ovakvom vremenu – uživaju. Kako sezona sadnje cvijeća i dalje traje pokušajte, zavisno od polažja vrta i balkona, odabrati one kojima će ti uslovi odgovarati. Pri sadnji cvijeća iznimno je bitno imati u vidu klimatske uslove odnosno odabrati one vrste koje će uspjeti na onom mjestu koje smo za njih predvidjeli.

Pročitajte: Vinka – Sadnja, njega, zalivanje, razmnožavanje

Ponovimo dakle: Nije isto je li balkon u sjeni, polusjeni ili na direktnom suncu. Takođe, vodite brigu i o vjetru. U slučaju da je pozicija na jakom udaru vjetra, svakako zasadite živicu.

Živica će biti učinkovitija od zida ili ograde jer kao propusna prepreka onemogućava zapuhe koji mogu uništiti biljke. Ako imate balkon ili vrt koji je pozicioniran na jugu ili zapadu pa time i jako osunčan, preporučujemo da sadite samo one vrste koje vole sunce i kojima neće štetiti velike vrućine.

Izbor za osunčane balkone

Gazanija

Sjajan izbor za takve položaje je gazinija, biljka koju ćete uočiti zbog njenih velikih cvjetova čije su latice kombinacija nekoliko boja. Ako ste u hladnijim kontinentalnim krajevima, gazanija neće preživjeti zimu. A ako se pak uspije sačuvati, sljedeće godine njene stabljike dobiće još jedan red latica.

Osim u teglama i žardinjerama, gazanije možete saditi i na gredicama – bitno je da imaju puno sunca i da temperatura po noći ne pada ispod 10 °C. Nemojte ih zalivati ako je površina zemlje vlažna jer će korijen trunuti. Prihranjujte ih svaka dvije sedmice i redovno čistite od ocvalih cvjetova.

Pročitajte: Gazanija – Idealna biljka za mjesta koja su stalno osunčana

Verbena

Druga biljka koja voli velike vrućine je verbena koji mnogi znaju pod imenom sporiš i koja plijeni ljepotom svojih cvjetova i omiljen je balkonski cvijet koji se ponekad sadi i na gredicama. Idealan je cvijet za one koji nemaju velikog vrtlarskog iskustva jer je prilično nezahtjevna biljka. Osim u grmovima, postoje vrste koje rastu kao puzavac ili u obliku grma. Izdržaće jako sunce, kao i sušu. Ne pretjerujte sa zalijevanjem i činite to samo kada primijetite da je zemlja suva.

Pročitajte: Verbena – Prihrana, zalivanje i oblikovanje

Dalija

Ako volite biljke raskošnih cvjetova odličan izbor su dalije. Ove prekrasne gomoljaste trajnice iz porodice Asteraceae (glavočika) porijeklom su iz Meksika, Srednje Amerike i Kolumbije. Postoji najmanje 36 vrsta i jako mnogo varijateta ove vrste (više od 20.000 kultivara), ima i niskih i visokih, jednostrukih, dvostrukih, kaktus… svaka je vrsta posebna na svoj način. Mogu biti niske od nekih 10-15 cm, pa sve do visokih koje narastu i više od 1,5 metara u visinu.

Pelargonije

Vjerovatno najpopularnije balkonsko cvijeće, pelargonije, prije svega zbog svojih predivnih baršunastih bujnih cvjetova koji će izdržati sve do kraja jeseni. Osim u grmu, mogu biti i puzavice. Pelargonije vole sunce, ali i dobro dreniranu zemlju, pa se preporučuje u zemlju staviti i pijesak ili perlit (omjer neka bude 1:7). Redovno ih zalivajte, ali nemojte pretjerivati s količinom, jer ne vole veliku vlagu. Bolje će vam cvjetati ako im redovno uklanjate ocvale cvjetove i nikada ih nemojte zalivati po lišću kako ne bi požutilo.

Pročitajte: Bujne pelargonije – Šest jednostavnih savjeta da cvjetaju sve do jeseni

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

jabuke

KAKO DA JABUKE TRAJU MJESECIMA – Odmah spremne za upotrebu, a...

Brz i lak način da jabuke traju mjesecima, a biće odlične kada želite ukusne kolače ili pite. Možda vam ne djeluje pratkično da čuvate jabuke...