Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaSibirski limun: Dekorativan i najveći izvor vitamina C

Sibirski limun: Dekorativan i najveći izvor vitamina C

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sibirski limun je biljka koja vodi porijeklo iz centralne Kine i Koreje, a već vijekovima se kultiviše u Japanu. Naziv sibirski limun nije dobila po svom porijeklu, već po činjenici da je veoma otporna na niske temperature do čak -30 stepeni Celzijusa.

Samim tim njen uzgoj moguć je i na našim prostorima. Neko je naziva i trolisna narandža, kineska ili japanska narandža itd.

Da li je jestiv?

Biljka pomalo oporog i kiselkastog ukusa sadrži sedam puta veću dozu vitamina C od običnog limuna. Njegov ljekoviti sok neutrališe dejstvo slobodnih radikala i čini organizam otpornijim.

Ljekovita svojstva

Vitamin C  čini sibirski limun jako dobrim antioksidansom. Podiže imunitet kod djece i odraslih i snažan je borac kada su u pitanju sezonske prehlade i virusi. Plod sibirskog limuna sadrži flavanoide, monoterpene (antialergijsko djelovanje), kumarine i još mnogo toga. Sadrži rijetki vitamin P, koji je u stvari jedna vrsta bioflavanoida. On pozitivno utiče na jačanje vena i kapilara.

Njeno dekorativno stablo daje u jesen ljekovite plodove od kojih se prave ukusna marmelada, likeri i osvježavajući sokovi. Odličan je lijek za podizanje imuniteta te ga je poželjno dodati i u čaj u slučaju prehlade ili gripa.

Sadnja

Gajenje ove vrste biljke nije zahtjevno, ali traži da budete strpljivi, pogotovo ako počinjete od sjemena.

Limunovo sjeme mora se osloboditi mesnatog omotača. Zatim ga morate držati u plitkoj posudi i sušiti ga oko četiri nedjelje u umjereno toploj prostoriji.

Kada sjeme položite u zemlju (kombinacija treseta i pijeska), prekrijte ga slojem zemlje čija je debljina do jednog centimetra. Morate voditi računa da zemlja ne bude suva.

Prekrijte sud staklenom pločom kako bi se održala optimalna temperatura.

Pročitajte: Sibirski limun – Sadnja i gajenje

Nakon nedjelju dana niknuće mala biljka te pomjerite malo zaštitu u stranu, a nakon dvije nedjelje u potpunosti skinite staklo. Sa šest nedjelja biljke su spremne da svaka dobije svoju saksiju.

Održavanje

Iako je sasvim u redu da ostane ukrasna biljka, ukoliko želite da uživate u njegovim izuzetno zdravim plodovima, neophodno je da ga kalemite. Takođe, potrebno je da ga orežete u proljeće. Voli redovno i umjereno zalijevanje i đubrivo za citruse. Ukoliko je zimu proveo u zatvorenom prostoru, čim prilike dozvole, iznesite ga na vazduh. Obožava tuširanje, pa ga počastite kad god možete.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI