Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneRatarstvoKako smanjiti osipanje zrna suncokreta pri žetvi?

Kako smanjiti osipanje zrna suncokreta pri žetvi?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U žetvi suncokreta posebno je važno umanjiti gubitke zrna. Određivanje pravog momenta za žetvu i optimalne vlažnost zrna mogu umanjiti osipanje zrna.

Mnogi proizvođači ne pridaju odgovarajući značaj gubicima zrna. To je pogrešan način razmišljanja. Čak i u slučaju kada se postižu visoki prinosi, šteta je da propadne dio roda u koji su uloženi veliki rad i sredstva. Gubici zbog osipanja zrna mogu iznositi nekoliko stotina kilograma po hektaru.

Određivanje pravog momenta za žetvu suncokreta

Osipanje zrna ima najveći značaj od svih gubitaka, navodi Mr Ilija Bjelić. Najmanji gubici zbog osipanja suncokreta su pri vlažnosti zrna od 12-14%. Međutim, najčešće je pri toj vlažnosti kvalitet rada kombajna loš zbog velike vlažnosti glavica, listova i stabla.

Zbog toga bi bilo najbolje da se vlažnost zrna kreće oko 10%, ističe Bjelić. Mnogi poljoprivredni proizvođači o ovom momentu ne vode dovoljno računa pa dopuštaju da vlažnost zrna padne jako nisko.

Pročitajte: Treba li svu slamu ostaviti na polju nakon žetve

Na našim poljima se često mogu vidjeti usjevi suncokreta koji su “izgoreli”, kako to kažu naši poljoprivrednici. Glavice suncokreta u tim usjevima su veličine pesnice, a vlažnost zrna je 5-6% ili nešto veća. Treba znati da ne postoji način da se ovakav usev kombajnira sa malim gubicima. Čak i kada se radi sa novim, dobro podešenim kombajnom koji se kreće odgovarajućom brzinom, osipanje zrna suncokreta je veće od dozvoljenog. Ako je kombajn loše podešen i kreće se velikom brzinom, gubici zbog osipanja zrna mogu iznositi nekoliko stotina kilograma po hektaru.

Najbolji dokaz za to da ove brojke nisu pretjerane je samonikli suncokret koji se na parceli pojavljuje narednih nekoliko godina.

Ujednačen usjev, manje osipanja zrna

Da bi se osipanje zrna svelo na prihvatljivu mjeru, treba nastojati da usjev suncokreta bude ujednačen u toku čitave vegetacije kako bi i sazrijevanje bilo ujednačeno, dodaje savjetodavac. Međutim, to je teško postići zbog toga što su naše parcele neujednačene po svojim fizičkim, hemijskim i biološkim svojstvima i zbog grešaka koje se prave prilikom izvođenja predsjetvene pripreme i sjetve suncokreta.

Pročitajte: Ratarski usjevi koje možemo koristiti u proizvodnji biomase

Na istoj njivi, biljke su različite visine i zrelosti pa je veoma teško odrediti pravi momenat za žetvu i dobro podesiti kombajn. Ova pojava se javlja svake godine, u manjoj ili većoj mjeri.

U ekstremnim vremenskim uslovima razlike koje postoje na parceli maksimalno dolaze do izražaja.

Zbog zadovoljstva postignutim rezultatima, mnogi proizvođači ne pridaju odgovarajući značaj gubicima zrna. To je pogrešan način razmišljanja. Čak i u slučaju kada se postižu visoki prinosi, šteta je da propadne dio roda u koji su uloženi veliki rad i sredstva, poručuje Bjelić.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI