Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiU RS predviđaju rast cijena stočne hrane - Dva mjeseca suše napraviće...

U RS predviđaju rast cijena stočne hrane – Dva mjeseca suše napraviće veliku štetu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sušni period od dva mjeseca nanio je veliku štetu poljoprivrednim proizvođačima, što će dovesti do rasta cijena stočne hrane, dok će prinosi jarih kultura, prije svega, kukuruza, biti manji od 30 do 80%.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković kazao je za Srnu da je period ekstremne suše ugrozio i povrtlarsku proizvodnju u kojoj se koristi navodnjavanje, a ugroženi su i voćarstvo i ratarstvo.

Marinković smatra da nadležni organi treba da proglase elementarnu nepogodu i u skladu s tim na neki način pomognu poljoprivrednim proizvođačima.

– Ovo što nam se desilo je ravno nekoj prirodnoj kataklizmi – upozorio je Marinković.

Marinković je naveo da je još rano za objektivnije procjene, ali da će, prema podacima koje su do sada prikupili u Savezu, šteta biti od 1,8 do 2,5 milijardi KM.

– Bez pomoći nadležnih institucija, poljoprivrednici će jako teško izaći iz ove krize – naglasio je Marinković.

On je ukazao na činjenicu da poljoprivrednici, uz sve to, imaju probleme sa nedostatkom vode u brdskim predjelima, gdje su veliki problemi vezani za napajanje stoke, ali i obezbjeđivanje vode za piće.

– Kada se sve sabere i uzmu u obzir i požari u pojedinim regionima, to znači da je kompletna poljoprivredna proizvodnja ugrožena. Ovo će, neminovno, dovesti do daljeg rasta cijena stočne hrane – kazao je Marinković.

Izvorklix.ba
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI