Utorak, 24 Maja, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoSibirski limun - Sadnja i gajenje

Sibirski limun – Sadnja i gajenje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sibirski limun, latinski naziv Poncirus trifoliata, iz familije Citrus. Ova biljka vodi porijeklo iz centralne Kine i Koreje, a već vjekovima se kultiviše u Japanu. Naziv Sibirski limun nije dobio po svom porijeklu, već po činnjenici da je veoma otporan na niske temperature do čak -25 C. Samim tim njegov uzgoj moguć je i našim klimatskim uslovima

Karakteristike

Plodovi ove zanimljive biljke su poprilično kiseli i gorki, ali ipak jestivi. Oni su prvo zeleni, zatim kada postanu zreli postaju žute boje. Plodovi izgledaju kao mali limunovi, ali ipak postoje razlike. Prečnik ploda je od 3 do 4 cm i okruglog, loptastog su oblika. Kod njegovih plodova veliku većinu zauzimaju njegove semenke. Veoma su kiselog ukusa, tačnije gorkog. Jestivi jesu, ali ne bas u svežem stanju. Plodovi se mogu koristiti kao začin raznim jelima, u sušenom ili mljevenom stanju. Od njih se može napraviti i jako fin čaj. Isto tako od ovih plodova možemo napraviti veoma dobar džem.

Sibirski limun dostiže visinu oko 4 do 5 m. Karakterišu ga kao manje drvo ili pak kao veći grm. Razlika između njega i citrusa je što je ovo listopadno drvo. Cvjeta u proljeće, prije listanja. Njegovi cvjetovi su bijele boje sa ružičastim prašnicama, veoma mirisni. Veličina cvijeta zavisi od sorte, od 3 do 5 cm su.

Postoji i patuljasta vrsta ovog drveta, čiji rast je do 2,5 m, a može da se gaji i kao bonsai drvo. Njegove grane su povijene i poseduje krive trnove, po kojima je i dobio naziv Flying Dragon. Ova vrsta je najotpornija na niske temperrature.

Uzgoj Sibirskog limuna

Ova biljka pretežno se uzgaja u dekorativne i ljekovite svrhe. Veoma lijepo izgleda u baštama kada se razgrana, a isto tako pomaže svojim višestrukim količinama vitamina C.

Plodovi Sibirskog limuna koriste se u orjentalnoj medicini, u vidu lijeka protiv raznih vrsta alergija. neki od njegovih sastojaka pomažu i u mršavljenju isto kao i u liječenju želuca. Ovi plodovi imaju i antivirusnu i antialersijsku primjenu.

Sadnja i gajenje

Gajenje ove vrste biljke zahtjeva malo znanja i dosta strpljenja, pogotovu ako naš Sibirski limun želimo odgajiti iz sjemena. Limunovo sjeme mora se osloboditi mesnatog omotač. Zatim ga moramo držati u plitkom sudu i sušiti ga oko 4 nedelje u umJereno toploj prostoriji. U periodu dok nam se sjeme suši možemo pripremiti treset i pjesak, koji ćemo pomješati i napuniti jednu široku ali plitku posudu. Kada sjeme položimo u zemlju prekrićemo ga slojem zemlje čija je debljina do 1 cm. Moramo voditi računa da ga redovno zalivamo i da nam zemlja nikad ne ostane suva.

Tako pripremljen sud poklopićemo staklenom pločom, koju ćemo zbog pare bristi svaki dan. Temperatura koja najviše odgovara je oko 15 stepeni. Za limunovo klijanje potrebno je oko nedelju dana. Kada nam nikne mlada biljčica, moramo malo odmaknuti staklo da ne bi smetalo biljci u njenom očvršćavanju. Nakon još nedelju dana staklo se može i skinuti.

Kada naše biljčice napune šest nedelja, potrebno je svaku veoma pažljivo presaditi u saksiju. Oko korijena je potrebno da se napravi mali grumen, zato moramo voditi računa da pomješamo dovoljno treseta. Kada porastu na određenu veličinu, biće im potrebno još jedno presađivanje, ovaj put u velike saksije.

Njega i održavanje

Sibirski limun mora se kalemiti kako bi od njega očekivali da rodi. Ukoliko mu pružimo određenu njegu, on može biti i veoma lijepa ukrasna, raskošna sobna biljka. Sa sve saksijom može se posaditi u baštu i učiniti je zaista gracioznom.

Zalivanje ljeti treba biti redovno u umjerenim količinama, hraniti ga đubrivom za Citruse i iznositi ga na vazduh ukoliko je u zatvorenom prostoru. Takođe limun obožava da se tušira. Zimi mu mogu otpasti listovi, ali to je normalna pojava.

PROČITAJTE: 

 

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

dinja

Dinji prija toplota, ali ne i zasjenjivanje

Sjetva se obavlja kada se zemljište zagrije oko 10ºC do 12ºC, na dubini od 8 cm do 10 cm, a u našim uslovima to...