Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeŠeflera - Savjeti za njegu ove sobne ljepotice

Šeflera – Savjeti za njegu ove sobne ljepotice

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Šeflera, latinski naziv Schefflera je ime dobila u čast danskog botaničara Jakoba Kristiana Šeflera. Englezi su ovo cvijeće nazvali Umbrella tree – kišobran drvo, a kod nas je često nazivaju Medveđa šapa. Ona osim što uljepšava veći broj domaćinstava, je i odličan čistač vazduha, odnosno odlično apsorbuje štetne materije iz vazduha.

Porijeklo vodi iz suptropskih dijelova Australije i raste u drvoredima. Danas u svijetu postoji oko 200 vrsta u vidu zimzelenog grma. Mogu biti tamno zeleni i sjajni ili više i manje šatirani, odnosno od bijele, preko krem i žute do zelene boje.

Ima tanke i blago povijene stabiljke koje formiraju okruglu krošnju i karakteristično šakasto formiranje listova. Listovi se šire u vidu kišobrana, pa otuda i njen sinonimski naziv. Dok su biljke još uvijek mlade, listovi se sastoje od 3 do 5 liski, a broj liski se povećava sa godinama i može dostići i do 15 na jednom listu. Njeni cvjetovi su slični pipcima hobotnice, pa je tako nazivaju i biljka hobotnica. Ipak, u sobnim uslovima ne cvijeta tako. Na našim prostorima se mogu naći dvije vrste: sa tamno – zelenim i sa zeleno – žutim listovima. Kako god, održavanje je za sve isto.

Njega, uzgoj i orezivanje Šeflere

Šeflera je cvijet koji zahtjeva vrlo malo vremena za njegu. Odgovara joj svijetlo mjesto, bez promaje, a može se prilagoditi i polusjenci. Ipak, ne podnosi direktne zrake sunca. Ovo cvijeće može dostići visinu i preko 2 metara, a može se formirati po obliku i ostati manje visine. Da bi dostigla veću visinu, šefleru je potrebno odrezati u proljeće i presađivati svake godine kako bi se podsticao njen korijen. Ali, za niske i razgranate forme neophodno je odsjeći vrh biljke kada ona počne da se razvija u širinu.

Vrste sa prošaranim listovima treba držati blizu izvora svjetlosti, a sa tamno-zelenim listovima na polusjenovito mjesto. Šeflera u zimskom periodu podnosi temperature od 15 – 18 stepeni, a ljeti ne više od 24 stepena. Bolesti su veoma rijetke kod ove vrste cveća, ali zbog pretoplog ili suvog vazduha moze doći do opadanja lišća i pojave biljnih vaši.

U slučaju da se pojave biljne vaši, otklanite ih četkicom koja je prethodno namočena u denaturirani alkohol. Za otklanjanje prašine sa listova dovoljno je prebrisati vlažnom krpom.

Zalivanje

Šefleri više prija suva nego vlažna zemlja. Kada su veće temperature, odnosno u proljeće i ljeto zaliva se 2 – 3 puta nedeljno, a zimi jednom na svaka 5 – 6 dana. Presađivanje i razmnožavanje Mlade biljke treba presađivati svakog proljeća, dok ne dostignu veličinu saksije 20 – 25 cm. Starijim biljkama treba na svake dvije godine promjeniti gornji sloj zemlje. Razmnožavanje možete raditi iz sjemena ili reznicama koje su u vodi pustile žilice. Za presađivanje i razmnožavanje je najbolja mješavina humusa, treseta i pjeska. Šeflera se prihranjuje tokom proljeća i ljeta mineralnim đubrivom za zelene biljke. Šeflera spada u grupu otrovnih biljaka, pa je potrebno zaštiti djecu i kućne ljubimce.

Omiljene vrste Šeflere su: Scheffiera Amate, Diana, Dwarf, Gold Capella i Umbrela Tree.

Izvor: cvecarstvo.com

PROČITAJTE:

Ruzmarin u saksiji – Savjeti za uspiješno gajenje

Kako bezbijedno PRESADITI ORHIDEJE i KADA je PRAVO VRIJEME za to

Neuništiva biljka – Ne traži puno njege, a umiruje svojim izgledom!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI