Utorak, 28 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeRuzmarin u saksiji - Savjeti za uspiješno gajenje

Ruzmarin u saksiji – Savjeti za uspiješno gajenje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ruzmarin je jedna od najstarijih i najprepoznatljivijih začinskih mediteranskih biljaka. Posađen u saksiju postaje atraktivno saksijsko cvijeće, unosi miris Mediterana u svaki prostor, a istovremeno može da postane lijep i ukusan dodatak jelima. Ruzmarin je otporna biljka i zahtjeva vrlo malo njege.

Ruzmarinu odgovara sunčano mjesto, zaštićeno od promaje ili vetra, ali može da uspijeva i u hladovini. Svjetao prozor sa puno jutarnjeg sunca je savršen, i najmanje 6 do 8 sati sunčeve svjetlosti u toku dana. Saksija treba redovno da se rotira u svim pravcima da bi sve grančice dobile dovoljno svjetlosti.

U toku ljeta ruzmarin se može izneti napolje na sunčanu terasu, balkon ili u vrt. Zaliva se umjereno, kada se zemlja između dva zalivanja osuši. Da bi se povećalo isparavanje u zoni korijenovog sistema dobro je da se sadi u terakota saksiju sa dovoljno drenažnih rupa na dnu.

Prije prvih mrazeva ruzmarin treba uneti u prostoriju i staviti ga na hladno, svjetlo mjesto. Zaliva se umjereno, tek toliko da se zemlja ne osuši.

Ruzmarin može da uspijeva u svim vrstama zemlje, ali mu najviše odgovara vodopropusna pjeskovito-humusna zemlja.

Od maja do jula ruzmarin može da se prihranjuje jednom mjesečno tečnim đubrivom, koje se dodaje vodi za zalivanje.

Razmnožavanje ruzmarina

Ruzmarin se razmnožava u proljeće i početkom ljeta reznicama koje se sade u zemlju sa pjeskom. Saksija sa reznicom se stavlja na toplo sjenovito mjesto i zaliva povremeno.

Za razliku od drugih začinskih biljaka ruzmarin može da poraste dosta u visinu. Ako želite nisku biljku presadite ga u proleće u saksiju iste veličine. Pošto ruzmarin ne voli često da se presađuje, ako želite veću biljku presadite ga svake treće godine u saksiju za broj veću.

Ruzmarin se orezuje makazama ako se razvijaju suve ili mrtve grane. Orezivanjem se može dobiti i željeni oblik.

Grančice ruzmarina se režu u toku cvjetanja ili nakon njega i suše u hladovinu. Listići se mogu koristiti cijeli ili mljeveni kao začin.

Izvor: artnit.net

PROČITAJTE:

Ruzmarin: Sve što treba da znate o ovoj ljekovitoj biljci!

Evo kako koristiti ruzmarin za kožu, glavobolju, migrenu, srce i krvne žile

Ljekovite biljke koje bi trebalo da probate

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI