Petak, 19 Jula, 2024
spot_img

Kako napraviti biljno đubrivo

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kada na duže vrijeme potopimo biljke u vodu, dolazi do vrenja i stvara se tečno đubrivo, odnosno zaštitno sredstvo.

Za pripremu đubriva i pesticida važi pravilo:

1 kg svježih biljaka na 10 l vode. Koristiti drvene bačve ili slične drvene posude. Poslužiće i plastične posude ako se priprema manja količina sredstva. Nikako se ne koriste metalne posude.

Možemo upotrijebiti svježe i sušene biljke. Pošto potopimo biljke pokrijemo posudu rupičastim poklopcem ili mrežicom, da bi vazduh nesmetano proticao.Posuda treba da bude na toplom i sunčanom mjestu i dalje od mjesta stanovanja, da ne bi smetao neprijatan miris koji se razvija u toku vrenja. Da bismo izbjegli neprijatne mirise možemo da dodamo manju količinu kamenog brašna.

Tečnost u toku vrenja dosta će pjeniti i zbog toga posudu ne puniti do vrha vodom.Vrenje traje oko tri nedelje. Za to vrijeme,  svakog dana tečnost dobro izmješamo. Poslije tri nedelje tečnost će postati tamna, tada prestaje vrenje i spremna je za upotrebu. Procijedimo je i razredimo vodom u razmeri 1:10 i mozemo da đubrimo zalivanjem.

Kopriva

Kopriva pripremljena na ovaj način koristi se za suzbijanje vaši koje napadaju lišće i istovremeno jača biljke i đubri ih .Ako koristimo suvu koprivu umjesto svježe ,količina je 200 gr na 10 l vode.

Pelin

Pelin možemo koristiti protiv rđe, grinja, gusjenica i mrava.U 10 l vode potopi se 300 gr svježih listova ili 30 gr suvih. Dovoljno je da pelin stoji 2-3 dana i ne treba razrjeđivati. Preslicom možemo otjerati crvenog pauka, zato što ona sadrži silicijumovu kiselinu. Koristi se i u cilju suzbijanja bolesti plijesni i rđe.

U 10 l vode 1 kg svježe preslice ili 150 gr sušene da odstoji 12 sati. Sljedećeg dana prokuvati tečnost pola sata i ohladiti. Jedan litar ove tečnosti razrediti sa pet litara vode, procijediti i prskati biljke.

Limunovu koru možemo da koristimo u borbi protiv bijele leptiraste vaši. Jednim litrom ključale vode preliti koru od 4-6 limuna koju smo prethodno isjeckali na kockice. Pokrijemo i ostavimo da se ohladi.Zatim procjedimo I tretiramo biljke napadnute insektima. Ove vaši napadaju baštenske i kućne biljke pri čemu biljke slabe ,vaši luče i mednu rosu koju naseljavaju gljivice čađavice .Vratić djeluje protiv grinja, lisnog moljca,rđe na biljkama, plijesni i pepelnice.

U 10 l vode potopiti 500 gr svježih listova,stabljika i cvjetova ili 30 grama suvih biljaka- kod ove tečnosti treba biti oprezan jer je otrovna za čovjeka. Sa vratićem zimi se prskaju biljke, a u toku vegetacije samo zemlja oko biljaka (voditi računa da tečnost ne dospe na biljke zbog otrovnosti).

Crni i bijeli luk mogu da spriječe nastanak plijesni. Koriste se kada se pojave grinje i plesan i u slučajevima kada lišće postane smeđe. U 10 litara vode potopi se 500 gr nasjeckanog crnog i bijelog luka. Kada tečnost prestane da pjeni, razrijedi se desetostrukom količinom vode. Prskamo sa ovim rastvorom zemlju oko biljaka. Od kuvanih ljuski luka može se pripremiti i tečnost za prskanje protiv insekata. Rabarbaru možemo koristiti protiv moljaca koji se hrane lišćem. Sa 6 litara prokuvane vode prelijemo 1 kg svježih listova rabarbare i ostavimo da odstoji 24 sata.

Procijedimo poslije tog vremena i prskamo ili zalivamo biljke.

Nedostaci biljnih pesticida su kratko vrijeme djelovanja i duži period početka djelovanja, što iziskuje veći broj tretiranja, a u nekim slučajevima potrebno je pažljivo rukovanje jer mogu izazvati trovanje ili alergijske reakcije (usljed izlaganja većim koncentracijama u kratkom periodu npr. za vrijeme prskanja gajenih usjeva).

Izvor: domaćinskakuća.rs

PROČITAJTE:

Jogurt kao ORGANSKO mikrobiološko đubrivo za bolji rast biljaka!

Zelenišno đubrenje u organskoj proizvodnji

Zašto je zečije gnojivo tako dobro za organsko povrtlarstvo

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI