Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKada se sadi BOŽUR - Uživajte u raskošnom cvijetu i mirisu

Kada se sadi BOŽUR – Uživajte u raskošnom cvijetu i mirisu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Božur ima krupne cvjetove jarkih boja kojima uljepšava bašte od marta do maja.

Božur se u svijetu uzgaja od davnina

Neki botaničari tvrde da su prve božure u Englesku donele rimske legije još 1200. godine. Navodi se da je ovaj cvijet opisan u botaničkim knjigama još 1636. godine i da se gaji u Evropi više od 600 godina.

U početku je ukrašavao vrtove bogataša i carske vrtove, pa je i nazivan carskim cvijetom. Cvijetovi drvenastog božura u Evropu su preneti pre oko 200 godina, ali tek u novije vrijeme ova zahvalna i izdržljiva biljka počela je masovnije da se gaji i u vrtovima.

Ime božura potiče od kineske riječi sho yu, što znači najljepši. Božur je u Kini simbol bogatstva, ljepote i časti, vjerovatno zbog njegove crvene boje, i zajedno sa cvijetom šljive tradicionalni simbol Kine.

Japan je prihvatio božur i vjerovanja slična kineskim. I u Kini, i u Japanu božur je simbol dobre sreće i mira, naročito kada se prikazuje u punom cvatu.

U kineskoj umetnosti božur se koristi simbolično. Motivi božura, naročito crvenog, se mogu naći na poznatim kineskim svilama, kineskom posuđu, kao i na drvenim rezbarijama.

Proizvodnja božura (Paeonia officinalis)

Božur je višegodišnja žbunasta, drvenasta i zeljasta biljka, koja se gaji zbog dekorativnih cvjetova. Dobro uspijeva na plodnom zemljištu slabo kisele reakcije i umjerene vlage.

Božur je otporan na niske temperature i u našim klimatskim uslovima dobro prezimljava.

S obzirom da je božur višegodišnja biljka, zemljište mora da se dobro pripremiti prije sadnje dodavanjem organskih (stajnjak) i mineralnih đubriva.

Za dobar rast dubokog korijena koji će davati brojne i kvalitetne cvjetove, treba prije osnovne obrade unijeti 30 t/ha stajnjaka i 400- 500 kg/ha NPK 8:16:24 i zaorati.

Razmnožavanje božura

Božuri se razmnožavaju dijelenjem korijena i sadnjom mladih reznica u dobro pripremljenu zemljuisključivo u jesen, od sredine septembra do sredine oktobra, sa posebnom pažnjom na dubinu sadnje.

Mladi pupoljci se pokrivaju slojem zemlje od 3-5 cm. Razmak sadnje je 70 x70 cm ili 50 x70 cm.

Njega posebno važna u prvoj godini

Mjere nege zasada božura se odnose na zaštitu od korova i bolesti kao i okopavanjene i unošenje od 150 -200 kg/ha mineralnog đubriva NPK 15:15:15 kada biljke niknu.

Posebna pažnja se biljkama poklanja u prvoj godini gajenja, gde se odstranjuju svi cvjetni pupoljci kako bi se stimulisao rast nadzemnih i podzemnih vegetativnih organa.

U drugoj godini se ostavljaju samo 1 do 2 cveta po biljci. U trećoj i narednim godinama odstranjuju se postrani izdanci i ostavljaju se 5-7 cvijetova po biljci.

Berba cvijetova božura se obavlja u maju i junu, i u zavisnosti od sorte traje 2-5 nedelje.

Cvijetovi mogu da se čuvaju na temperaturi od 2-5 stepeni (u hladnjači) i do 14 dana.

Jorgovanka Vlajkovac, dip. inž. poljoprivrede

Izvor: PSSS

PROČITAJTE:

Božur – Cvjeta godinama bez pauze

Pampas trava – Pravilna njega, gajenje i zaštita!

Decembar ili božićni kaktus: Ako uradite ovo, cvjetaće bujnim cvijetom cijele zime!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI