Nedjelja, 17 Oktobra, 2021
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiSimbolika DUDA - Vjerovanja kod nas i u svijetu

Simbolika DUDA – Vjerovanja kod nas i u svijetu

Simbolika duda – Drvo duda je predstavljalo različite ideje među različitim kulturama i bilo simbol prirode, vjere, rasta, a za neke i smrti. Neka od simboličkih značenja duda vezana su za njegova svojstva i uključuju podršku, njegovanje i samopožrtvovanje.

Vjeruje se da plod duda daje snagu, pojačava intuiciju, pomaže čovjeku da se odbrani od sila tame, ali i da zaljubljenima ostvaruje ljubav. Prikazi simbola duda su česti u umjetnosti.

Ime roda duda Morus izvedeno je iz latinske riječi mora, što znači odlaganje, jer je dud posljednje drvo koje pupi u proljeće. Zato što dud čeka dok ne prođe svaka mogućnost mraza, simbolizuje proračunato strpljenje i nazvano je najmudrijim od svih drveća. Zbog svih ovih atributa, stari Grci su dud posvetili boginji mudrosti Atini, poznatoj kao rimska boginja Minerva.

Dud u istoriji i umjetnosti

Dud je predstavljen u legendi u epu Metamorfoza rimskog pesnika Ovidija i u komediji engleskog pjesnika i dramskog pisca Vilijama Šekspira San ljetnje noći u interptetaciji predstave o ljubavnicima Piramusu i Tisbeji kojima je bilo zabranjeno vjenčanje, pa su dogovorili tajni sastanak pod dudom. Oboje su stradali ispod sjenke drveta duda, a njihova krv je obojila bijele bobice duda u tamnocrvenu boju. Do danas crvene bobice duda nose simboliku ljubavnika prekriženih zvezdama i konačnog sjedinjenja u smrti.

Rimski pjesnik Horacije piše u Satirama da su Rimljani jeli dudinje na svojim gozbama i preporučuje da se sakupljaju prije zalaska sunca.

Prema njemačkom narodnom predanju, đavo često koristi korijenje dudova za poliranje čizama i zbog toga su ova stabla povezana sa zlom.

U Kini se dud smatra Svjetskim drvetom koje povezuje Nebesa i Zemlju sa donjim regionima. Ispred istočne kapije ranih kraljevskih gradova bio je zasađen sveti gaj dudova, a dud je bio povezan sa ovim pravcem, jer je Sunce izlazilo svakodnevno penjući se po dudu. Od drveta duda koristili su se lukovi koji su “odbacivali” zle uticaje koji su prodirali iz tačaka kruga. Dud je takođe simbol strijelaca jer legenda govori kako je prvi luk napravio car Huangdi od drveta duda da bi pobjedio tigra koji ga je progonio.

Dudov papir se koristi kao posuđe za davanje ponuda u šintoističkim svetilištima. Trake vlakana duda visile su na svetim drvećima kao molitve. Listovi duda takođe su se koristili za ishranu svilenih buba, koje su proizvodile vlakna kako bi kimono odgovarao vladajućoj klasi.

Dudovi su postali simboli poznatih engleskih pisaca. Džon Milton je posadio dud na Kembridžu i u Stoumarketu, a ovo drveće uspijeva i danas. Vilijam Šekspir je posadio drvo u Stratfordu na Ejvonu, koje je poteklo iz duda Džejmsa I. Iako je ovo drvo posječeno, nekoliko njegovih dijelova je presađeno na raznim mjestima širom Engleske.

U našoj tradiciji je rašireno vjerovanje da nije dobro za kuću i ukućane ako se žile duda podvuku pod kuću, cijela kuća će izumrijeti i opustiti. Ogroman dud blizu kuće znači da je kuća odavno opustila.

Izvor: artnit.net

PROČITAJTE:

Hrast čuva dom i ukućane

Pupoljci breze – Kako se koriste i za šta su dobri?

ĆILIBAR – Okamenjena fosilna smola drevnih četinаrа

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

sadnja šljive

Kada je pravo vrijeme za SADNJU ŠLJIVE i kako se ona...

U našoj  zemlji nalazimo šljive na veoma različitom zemljištu i geološkom supstratu. Klima je presudna za uspješnu kulturu šljiva. Gdje postoje povoljni klimatski uslovi...