Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoSavjeti za uzgoj: Tajna savršenog PAŠKANATA

Savjeti za uzgoj: Tajna savršenog PAŠKANATA

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pojedino povrće je poznato po jednostavnom i uspiješnom uzgoju, dok je većini potrebno malo pomoći i ohrabrenja. Iako je paškanat veoma vitalna i zahvalna biljka za uzgoj kada se primi, mnogi baštovani je smatraju jako tvrdoglavom na samom početku. Razlog tome može da bude loše sjeme, preuranjena sjetva, kao i nedostatka srpljenja. Ukoliko uklonite ove tri barijere, vaš paškanat će da klija bez problema.

Paškanat je bez sumlje kraljevsko korijenasto povrće koje nudi predivnu dubinu ukusa. Tokom zime, paškanat postepeno poboljšava ukus, dok se skrob tokom hladnog vrijemena pretvara u šećer. Ukoliko odaberete kasnu sortu, vaš paškanat će biti jedan od onih čarobnih usjeva koji popunjavaju zloglasnu prazninu ranog proljeća kada je potrošena većina zimnice, a biljke iz nove sezone nisu još uvijek spremne.

Tajna sjetve paškanata

Većina sjemena povrća može da se čuva nekoliko godina. Ali, sjeme paškanata nije jedno od tih. Ovde važi pravilo: što je sjeme svježije – to je bolje. Sjeme će da klija samo ako je od prethodnog ljeta. To znači da sviježe sjeme mora da se kupi svakog proljeća da bi se odmah sijalo; bilo koja količina sačuvanog sjemena od prethodnih godina neće biti održiva ili će biti jako malo. To je jedan od glavnih razloga zašto sjeme paškanata neće da vam proklija.

Još jedna prepreka je sjetva u pogrešno vrijeme. Često se dešava da se sjeme posije kada zemlja jednostavno nije dovoljno topla. Sjemenu paškanata je potrebna temperatura tla od najmanje 8 stepeni da bi proklijalo, ali čak i tada može da propadne, prije nego što je imalo priliku da nikne. Ako možete, najbolje je da pričekate dok temperatura zemlje ne dođe do stabilnih 10-12 stepeni. Zato je jako važno da u svojoj baštenskoj opremi imate jedan mjerač temperature tla.

Strpljenje je vrlina

Ne može da se zaobiđe činjenica da paškanatu treba dugo da nikne. Ukoliko sadnice porastu u roku od dve nedelje, budite uvjereni da vam dobro ide, jer obično se čeka i po mjesec dana. Malo je uznemirujuće gledati u prazan komad zemlje kada sve ostalo na parceli kreće, ali budite strpljivi.

Ukoliko ste baš nestrplijvi, možete da iskoristite jedan trik.

Potrebno je da sjeme stavite na tanjiriće na kojima se nalaze navlaženi kuhinjski ubrusi ili jastučići vate. Držite sjeme negde na toplom i uskoro će se pojaviti bijeli korijenčići. Tada možete da ih posijete, odbacujući one koji su propali.

Savjeti za uzgoj paškanata

Kada paškanat izađe na površinu zemlje, sva nagađanja su gotova. Sad je vrijeme za prorjeđivanje sadnica u fazama dok rastu. Obično se proređivanje radi na svakih nekoliko nedelja dok biljke ne bude udaljene jedna od druge 15-20 cm.

Zalivanje je potrebno samo u izuzetnim sušnim uslovima. Na ovaj način se korijen podstiče da raste dublje u potrazi za vlagom.

Paškanat možete da vadite dok je mlad, a možete i kada dostigne punu zrelost, odnosno dok ne vidite da se lišće polako suši. Možete ga i ostaviti u zemlji sve dok vam ne zatreba, odnosno prije nego što se zemlja smrzne i stegne.

Izvor: Grow veg, Agromedia

PROČITAJTE:

Kako da čuvamo korijen celera?

Evo šta tačno treba da uradite da biste imali dobar CELER

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI