Subota, 3 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoSavjeti za uspješnu proizvodnju crnog luka iz rasada

Savjeti za uspješnu proizvodnju crnog luka iz rasada

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Crni luk (Allium cepa) je važna namirnica koja se koristi u svim kuhinjama širom svijeta. Proizvodnja crnog luka iz rasada može biti vrlo uspješna i omogućiti visoke prinose, ali zahtijeva poznavanje procesa i detaljno planiranje proizvodnje. U ovom članku opisa ćemo korake u proizvodnji crnog luka iz rasada.

Priprema za proizvodnju rasada

Prije sadnje luka, potrebno je pripremiti zemljište. Sjetva se obavlja na otvorenom, u leje, u toku augusta, a za radnu proizvodnju luka koristi se prije sve srebrenjak majski i junski. U leje se sije 8-10 grama sjemena po kvadratnom metru, a sjeme se prekriva kompostom u sloju od 1-2 centimetra. Uz zalivanje prije i poslije nicanja, održava se umjerena vlažnost zemljišta. Za vrijeme sunčanih dana usjev se sjenči, jer je luk do faze trećeg pravog lista osjetljiv na visoke temperature. Jedan od načina smanjenja temperature je održavanje optimalne vlažnosti zemljišta.

Sadnja

Sadnja se obavlja početkom oktobra u fazi 3-4 lista na rastojanje 20-40 x 5-10 cm ili 4 redne pantljike 50 x 20 x 5 centimetara uz obavezno zalivanje. Ovaj rok sadnje omogućava da se biljke dobro ukorijene do pojave niskih temperatura i tako uspješno prezimljuju. U proljeće, početkom marta, čim se može ući u njivu, usjev se prihranjuje s 50-100 kg azota po hektaru (što zavisi od stanja useva) uz kultiviranje. Za vrijeme sušnog proljeća, usjev se zaliva i po potrebi štiti.

Berba

Korišćenje ovog luka započinje u aprilu, kada se koristi kao mladi luk, a lukovicu formira u maju i junu. U ovoj proizvodnji može se ostvariti prinos od 10-25 t/ha, što zavisi od sorte i vremena ubiranja. Lukovice iz rane proizvodnje ne mogu se čuvati. Kasna proizvodnja lukovica iz rasada omogućava visoke prinose, uz veća ulaganja, a moguća je samo u uslovima navodnjavanja. Najveće prinose ostvaruju slatke sorte lukova (kaba, gostivarski, bučinski). Ljute sorte brzo prekraćuju rast i obrazuju sitnu lukovicu, što ih čini manje pogodnim za proizvodnju. Stoga, za ovu vrstu proizvodnje preporučuju se slatke sorte, koje su manje osjetljive na stres i brže rastu, omogućujući tako formiranje većih i kvalitetnijih lukovica.

Kada je u pitanju proizvodnja rasada za kasniju sadnju i proizvodnju lukovica, sjetva se obavlja u mlaku leju u martu. Nakon sjetve, zemljište se dobro zalije, a temperatura u toku dana treba da bude između 15-18°C, a noću između 6-10°C. Viša temperatura može dovesti do izduživanja rasada i prevremenog formiranja lukovica. Osim toga, za postizanje najboljih rezultata u proizvodnji rasada, može se primijeniti skraćivanje dana u fazi rasta, što će poboljšati kvalitetu i veličinu lukovica.

Pročitajte: Proizvodnja crnog luka na otvorenom polju – Obratite pažnju na zemljište

Najkvalitetniji rasad za kasniju sadnju treba biti star između 50-60 dana, a sadnja se obavlja u drugoj polovini maja. Luk u fazi sadnje treba imati 3-4 lista, visinu lažnog stabla od 10-15 cm, i debljinu između 0,3-0,6 cm. Ukoliko su listovi izrazito izduženi, treba ih skratiti na 1/3 kako bi se smanjila transpiracija do momenta ukorenjavanja.

Nakon sadnje, luk treba zalijevati i njegovati redovno, a u fazi kada ima oko 7-8 listova potrebno je izvršiti prihranu kompleksnim tečnim đubrivom. Također, za vrijeme sušnih perioda potrebno je provesti navodnjavanje kako bi se osigurali optimalni uvjeti za rast i razvoj luka.

Kada je riječ o berbi, luk može biti spreman za upotrebu u ranom proljeću kada se koristi kao mladi luk, dok se lukovice formiraju u maju i junu. U ovoj vrsti proizvodnje može se ostvariti prinos od 10-25 t/ha, ovisno o sorti i vremenu berbe.

Uz primjenu ovih tehnika i redovno održavanje usjeva, moguće je postići kvalitetnu i produktivnu proizvodnju crnog luka iz rasada, koja je važna za zadovoljenje potreba tržišta i održavanje održivosti poljoprivredne proizvodnje.

 

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI