Subota, 3 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetOtrovne biljke – Evo kojih se morate PAZITI!

Otrovne biljke – Evo kojih se morate PAZITI! [LISTA: 21 BILJKA]

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Iako lijepe, mnoge su otrovne biljke oko nas i moramo ih se paziti, ali paziti i na naše ljubimce i stoku.

Biljke proizvode otrovne ili toksične supstance kao hemijski odbrambeni mehanizam protiv predatora. Predatori biljaka mogu biti i biljojedi koji ih jedu. Otrovi u cvijeću i biljkama funkcionišu na isti način. Važno je razumjeti koje simptome možete primjetiti ako slučajno progutate bilo koju toksičnu biljku i koja toksična svojstva mogu da nose biljke i određene cvijetnice.

Kada ste u nedoumici, ne pokušavajte da sami postavite dijagnozu. Obratite se hitnoj službi i potražite stručnu pomoć.

Otrovne biljke – oprez

Ako ste strastveni baštovan ili ljubitelj prirode, uživate u prirodi i otkrivanju novih i zanimljivih biljaka. Nažalost, iako je većinu zabavno ubrati ili probati, pa čak i jesti u nekim slučajevima, u šikarju vreba i mnogo opasnih biljaka.

1. Velebilje spada u otrovne biljke

velebije
Otrovne biljke Velebilje © Canva

Sa tako zloslutnim imenom teško da je iznenađenje da Velebilje odnosno Smrtnosno Gluvo doba noći na engleskom (Deadly Nightshade) nije baš najbolji prijatelj ljubitelja prirode. Legenda o Magbetu kaže da su njegove trupe otrovale invazijsku dansku vojsku vinom napravljenim od smrtonosnih bobica velebilja. Takva biljka ne bi privukla samo bradate Vikinge. Sa svojim jarko crnim, debelim bobicama, djeca i radoznali kućni ljubimci su posebno u opasnosti da budu u iskušenju da probaju voće.

Stabljike, listovi, bobice i korijeni sadrže atropin i skopolamin koji izazivaju paralizu parasimpatičkih, nevoljnih mišića (tj. vašeg srca). Takođe može izazvati ozbiljnu iritaciju kože samo ako dođe u kontakt sa njegovim listovima.

Ime vrste: Atropa

Toksičnost: velika

Toksični agens: atropin, skopolamin, hiosciamin

Simptomi: nejasan govor, osetljivost na svjetlost, halucinacije i konfuzija, respiratorni problemi, ubrzan rad srca, suva usta, nejasan govor, proširene zenice, gubitak ravnoteže, respiratorne poteškoće

Potencijalni uzrok smrti: Slom parasimpatičkog nervnog sistema

Porijeklom iz: Evrope, Severne Afrike, Zapadne Azije i Severne Amerike

2. Biljka ricinusovog pasulja ili Hristova palma

otrovno-bilje-ricinus
Otrovne biljke Ricinus © Canva

Iako je ricinusovo ulje dugo bio višenamjenski sastojak u kućnim lijekovima, sjame sjemenke, prije nego što se prerade, su glavni izvori otrova ricina. Porijeklom iz područja od Afrike do južne Azije, ipak se može naći u mnogim baštama širom svijeta kao ukrasna biljka. Samo jedna ili dvije otrovne semjenke mogu biti pogubne za dijete.

Biljka ima karakterističnu šiljastu kuglastu kapsulu, a sjeme je veliko, ovalno i na jednom kraju sadrži izbočinu.

Ime vrste: Ricinus

Toksičnost: velika (pasulj)

Toksični agens: Ricin

Simptomi: krvava dijareja, teška dehidracija, smanjen krvni pritisak, otežano mokrenje, ubrzan rad srca, konvulzije, mučnina i povraćanje, ubrzan rad srca

Potencijalni uzrok smrti: Cirkulatorni šok

Poreklom iz: Mediterana, istočne Afrike, južne Azije

3. Duvan

duvan

Do pet miliona ljudi umre od bolesti povezanih sa duvanom svake godine. To je uglavnom zbog štete uzrokovane pušenjem. Čak i u svom nezapaljivom obliku, to je jedna od najotrovnijih biljaka. Sadrži nikotin (čest sastojak većine insekticida) i anabazin, koji mogu biti fatalni ako se konzumiraju u velikim količinama.

Ime vrste: Nicotiana tabacum

Toksičnost: mala (jede se nekoliko listova), velika (pušenje, žvakanje)

Toksični agens: nikotin, anabazin

Simptomi: povraćanje, mučnina, vrtoglavica (biljka)

Potencijalni uzrok smrti: Rak od pušenja prerađenog duvana

Porijeklom iz: Sjeverne i Južne Amerike

4. Imela

imela
Foto: agrosavjet.com / imela

Božićni favorit u zapadnoj kulturi se koristi kao ukras na divratku ispod kojeg se navodno treba poljubiti. Ali zapamtite, imela vam može pokvariti praznike na više načina. To je zato što gutanje bobica, lišća ili izdanaka može izazvati jak bol u stomaku i dijareju. Ekstremni slučajevi mogu čak dovesti do smrti kroz kardiovaskularni kolaps, a takođe su izuzetno toksični za mačke i pse.

Ime vrste: Santalales

Toksičnost: mala (male količine), velika (velike količine)

Toksični agens: farotoksin, viskotoksin

Simptomi: zamagljen vid, groznica, povraćanje, dijareja, pospanost, usporen rad srca, napadi

Potencijalni uzrok smrti: Može izazvati pobačaj

Porijeklom u: Evropi i Britaniji, uveden u Severnu Ameriku

5. Visterija (Glicinija)

Glicinija kineska (Wisteria sinensis)

Drveće glicinije, iako lepo kada cvjeta, takođe ima veoma toksično sjeme. Poznato je da izazivaju povraćanje, dijareju, bol u stomaku i depresiju centralnog nervnog sistema.

Biljke glicinije imaju prelijepe viseće cvjetove često u živopisnim ljubičastim nijansama. Zbog svoje ljepote često služe kao ukrasne baštenske biljke ili čak kao bonsai ali spadaju u otrovne biljke.

Ime vrste: Visteria sinensis

Toksičnost: mala

Toksični agens: lektin, visterin

Simptomi: osećaj pečenja u ustima, povraćanje, dijareja, bol u stomaku,

Potencijalni uzrok smrti: Gastrointestinalno krvarenje kod kućnih ljubimaca

Porijeklom iz: Azije, Severne Amerike

6. Vodena kukuta

otrovno-bilje-vodena-kukuta
Otrovne biljke Kukuta © Canva

Ako je opisana kao „najotrovnija biljka u Severnoj Americi“, vjerovatno možete pretpostaviti da je to nešto čega se treba kloniti. Ovo je slučaj sa vodenom kukutom koja se ponekad može pomešati sa jestivim stvarima kao što su celer i pastrnjak. Nasilne konvulzije su samo jedan od efekata njegovog otrova (zajedno sa smrću), dok je poznato da preživeli pate od amnezije i tremora do kraja života. Obavezno pažljivo pregledajte sve sumnjive biljke kako biste bili sigurni da nisu otrovna kukuta.

Ime vrste: Konijum

Toksičnost: velika

Toksični agens: cikutoksin

Simptomi: povraćanje, drhtanje, ubrzano disanje, konvulzije, slabost, nepravilan rad srca, halucinacije, utrnula koža ili peckanje kože, otkazivanje bubrega, slinjenje

Potencijalni uzrok smrti: respiratorna insuficijencija

Porijeklom iz: Mediterana i Južne Evrope

7. Drvo strihnina ili Dugme kvejkera ili Drvo otrovnog oraha

otrovno-bilje-drvo-otrovnog-oraha
Otrovne biljke Drvo otrovnog oraha © Canva

Kvejkersko dugme ili Drvo otrovnog oraha sadrži toksin strihnin. Porijeklom iz Indije i jugoistočne Azije, otrov dolazi iz sjemena i osušenih cvjetova. Toksin dovodi do mišićnih konvulzija i ako se dovoljno proguta, može biti fatalan. Takođe je veoma toksičan za pse, pa ako mislite da ga je vaš ljubimac pojeo, pazite na anksioznost, slinjenje, visoku tjelesnu temperaturu, napade i drhtavicu ili ih odmah odvedite veterinaru.

Naziv vrste: Strichnos nuk-vomica

Toksičnost: velika (semenke i kora)

Toksični agens: strihnin

Simptomi: bol u mišićima, otežano disanje, tamni urin, krute ruke i noge, konvulzije

Potencijalni uzrok smrti: respiratorna insuficijencija

Porijeklom iz: jugoistočne Azije i Indije

8. Oleander spada u otrovne biljke

oleander

Nisu samo trnje ruže ono što daje razlog za oprez prema cvijeću. Neke od tih lijepih latica takođe mogu biti prilično otrovne. Ipak, sve bi trebalo da bude u redu, sve dok sebe, djecu i kućne ljubimce držite podalje od ovog otrovnog cvijeća.

Cvjetajući u ružičastoj, bijeloj, žutoj i crvenoj boji, oleandri su uvijek lijepi za kuću. Ipak, pazite, cijela biljka je toksična od latica do korijena. Biljka oleandar je klasična ljepota sa nezaboravnim cvijećem koje privlači mnoge baštovane, pa se uvjerite da ste preduzeli odgovarajuće mjere predostrožnosti ako ovu biljku uzgajate u svojoj bašti.

Naziv vrste: Nerium oleander

Toksičnost: velika

Toksični agens: oleandrin i oleandrigenin

Simptomi: povraćanje, iritacija kože, drhtanje, slinjenje, pospanost, gubitak apetita, napadi, smrt

Potencijalni uzrok smrti: respiratorna paraliza, srčana insuficijencija

Porijeklom iz: Mediterana, jugozapadne Azije

9. Đurđevak

đurđevak
Foto: Pixabay

Đurđevak ima nježne cvjetove u obliku zvona koji izgledaju atraktivno u mnogim baštama ili cvijetnim aranžmanima. Takođe odiše slatkim mirisom, pa pazite da ne budete uljuljkani u neznanju kada uzgajate ovaj smrtonosni cvijet. Sa toksičnim jedinjenjima, poznatim kao srčani glikozidi, gutanje đurđevka može izazvati nagli odlazak u bolnicu, a česti simptomi su vrtoglavica, povraćanje i osip. Ova mala zvona su takođe veoma toksična za životinje, posebno mačke.

Naziv vrste: Convallaria majalis

Toksičnost: velika

Toksični agens: Convalarin

Simptomi: glavobolja, bol u stomaku, vrtoglavica, osip, koprivnjača, zamagljen vid, prekomerno mokrenje, letargija, nepravilan rad srca, napadi

Potencijalni uzrok smrti: zatajenje srca

Porijeklom iz: Severne Azije i Evrope

10. Hortenzija

hortenzije
Foto: Pixabay

Jedno od najpopularnijih “pravo plavih” cvijeća u okolini, buketi hortenzije kriju toksičnu tajnu. Njegovi cvjetovi i listovi sadrže cijanogene glikozide, u osnovi iste kao pilule cijanida, koje izazivaju vrtoglavicu, konvulzije i nesvesticu.

Naziv vrste: Hidrangea macrophilla

Toksičnost: mala

Toksični agens: amigdalin

Simptomi: dijareja, povraćanje, depresija

Potencijalni uzrok smrti: obično nije smrtonosan, ali budite oprezni

Porijeklom iz: Azije i Amerike

11. Foksglav ili Mrtvačeva zvona

otrovno-bilje-foksglove-mrtvaceva-zvona
Otrovne biljke Foksglav © Canva

Nježna mala lisičarka je zapravo puna “digitalnog” otrova, odnosno digitalina, digitonina i digitoksina. Iako ovo može zvučati kao neka nova tehnologija, one su, u stvari, veoma toksične hemikalije. Posebno su opasni za jelene, ali i druge životinje, iako su i djeca u nekim slučajevima umirala od njih.

Naziv vrste: Digitalis purpurea

Toksičnost: velika

Toksični agens: digoksin

Simptomi: zamagljen vid, povraćanje, slinjenje, tremor, bol u stomaku, halucinacije, jaka glavobolja, smanjen broj otkucaja srca, nepravilan rad srca

Potencijalni uzrok smrti: srčani zastoj

Porijeklom iz: jugozapadne Evrope, severozapadne Afrike, centralne i zapadne Azije

12. Božićno drvo (Poinsetija)

božićna zvijzda
Foto: pixabay.com

Božićne i praznične omiljene božićne zvezde nisu u kategoriji jestivog cvijeća. Iako su ikada bila samo dva slučaja smrti izazvane otrovnim sokom božićne zvijezde, oni su i dalje opasni. Mačke i psi su posebno ranjivi oko ove omiljene tropske biljke, pa povedite računa o ljubimcima.

Naziv vrste: Euphorbia pulcherrima

Toksičnost: blaga

Toksični agens: Diterpenoid euforbol

Simptomi: povraćanje, slinjenje, iritacija kože, povremeno dijareja

Potencijalni uzrok smrti: Skoro nikad smrtonosno

Porijeklom iz: Meksiko i Centralna Amerika

13. Klematis ili Kožni cvijet ili Putnička radost

Klematis
Foto: AgroSavjet/Klematis

Vodite računa da nosite rukavice dok obrezujete cvijeće klematisa u vašoj bašti ili berete buket rezanog cvijeća jer on spada u otrovne biljke. Sadrže anemonin koji utiče i na ljude i na životinje. Efekti mogu da variraju od relativno blagog dermatitisa i iritacije kože do čireva u ustima do ozbiljnije mučnine i balavljenja kod pasa i konja.

Ime vrste: Clematis

Toksičnost: blaga

Toksični agens: Protoanemonin

Simptomi: povraćanje, povraćanje, dijareja

Potencijalni uzrok smrti: Nije smrtonosan

Porijeklom iz: Sjeverne Amerike

14. Anđelova truba

Prelijepi zvonasti cvjetovi anđeoske trube izgledaju delikatno, ali to skriva činjenicu da mogu biti veoma toksični. Gutanje ovih lijepih cvjetova može izazvati bilo šta, od halucinacija do paralize, gubitka pamćenja, pa čak i srčanog zastoja. Listovi i sjemenke sadrže najveću količinu otrova.

Ime vrste: Brugmansia

Toksičnost: velika

Toksični agens: skopolamin

Simptomi: zamagljen vid, suva usta, groznica, amnezija, halucinacije, dijareja, slabost mišića, paraliza, ubrzan rad srca

Potencijalni uzrok smrti: srčani zastoj

Porijeklom iz: Južne Amerike

15. Larkspur (Delfinijum)

otrovno-bilje-delfinijum-larkspur
Otrovne biljke Delfinium © Canva

Larkspur ili delfinium su popularne ukrasne biljke, ali ljudi treba da budu oprezni. Larkspur je toksičan ne samo za ljude, već i za stoku. Larkspur je čest uzrok trovanja stoke na mnogim farmama, posebno u zapadnim državama i na višim nivoima nadmorske visine. Procenjuje se da su junice tri puta ugroženije i imaju veće šanse da se otruju nego bikovi i junadi. Metoda dejstva otrova naziva se neuro-mišićna paraliza koja može dovesti do respiratorne paralize.

Naziv vrste: Delphinium

Toksičnost: velika

Toksični agens: metillikakonitin

Simptomi: ubrzan rad srca, problemi sa varenjem, iritacija kože, bol u stomaku, konvulzije, respiratorni problemi

Potencijalni uzrok smrti: respiratorna paraliza

Porijeklom iz: Mediterana

16. Jedić (Vukova poguba)

Wolf’s Bane ili Monksblood ima cvijeće koje iskače bojom. Ali, to je jedan od najstarijih otrova koje su ljudi koristili. Korijeni su najotrovniji dio biljke. Vukovu pogubu su lovci i ratnici koristili na vrhovima kopalja i strijela. Biljka se koristi i u biljnim preparatima širom svijeta što ponekad dovodi do slučajnih trovanja.

Zabavna činjenica: Vukova poguba je dobila ime jer ljudi vjeruju da bi biljka odbranila čovjeka od vukodlaka i odagnala ih.

Ime vrste: Aconitum

Toksičnost: velika

Toksični agens: akonitin

Simptomi: povraćanje, osećaj pečenja u stomaku, osećaj peckanja u ustima, sniženi krvni pritisak, slabost motoričkih sposobnosti, smanjen broj otkucaja srca, nepravilan rad srca, napadi,

Potencijalni uzrok smrti: zatajenje srca

Porijeklom iz: Planina u zapadnoj i centralnoj Evropi

17. Kerbera (Samoubilačko drvo)

Porijeklom iz Indije i jugoistočne Azije, ova biljka je dobila svoj zloglasni nadimak jer se kaže da je to najčešći metod samoubistva u mnogim regionima. Istraživači su procijenili da je odgovoran za do 3.000 smrtnih slučajeva godišnje. Takođe se pretpostavlja da je to uobičajen otrov za ubistva, posebno zato što je teško otkriti koje su smrti samoubistvo, a koje ubistvo.

Ime vrste: Cerbera odollam

Toksičnost: velika

Toksični agens: Cerberin

Simptomi: povraćanje, nepravilan rad srca, ubrzan rad srca, koma, pospanost

Potencijalni uzrok smrti: srčani zastoj

Porijeklom iz: istočne Afrike i južne Azije

18. Krvavi korijen (Sanguinaria) spada u otrovne biljke

Krvavi korijen odnosno Bloodroot ima istoriju koja odgovara njegovom imenu. Ovi bijeli i žuti cvjetovi su se istorijski koristili za dobijanje crvene boje. S druge strane, indijanska plemena su koristila Korijen krvi da izazovu abortus kod konja kao i kod ljudi. Zanimljivo je da je Algonkuin takođe koristio krvni korijen za ljubavne čari, ali ovo jeste biljka koja spada u otrovne biljke.

Naziv vrste: Sanguinaria

Toksičnost: velika

Toksični agens: Sanguinarin

Simptomi: sedacija, povraćanje, sniženi krvni pritisak, vrtoglavica, šok, koma

Potencijalni uzrok smrti: zatajenje srca

Porijeklom iz: Severne Amerike oko Velikih jezera

19. Smrdljivo velebilje

Henbane, takođe poznat kao smrdljivo velebilje, koristi se još od vremena Plinija Starijeg koji je dokumentovao njegovu upotrebu kao sedativ i analgetik. Pojavljuje se u biljnim lijekovima, kao i pored smrtonosnog velebilja, datura i mandragore u otrovnim mješavinama. Takođe je pronađena u blizini vikinških grobova koji, zajedno sa svojim halucinantnim svojstvima, navode istoričare da sumnjaju da su vikinški ratnici koristili biljku da izazovu bes kada bi krenuli u rat.

Ime vrste: Hiosciamus niger

Toksičnost: velika

Toksični agens: hiosciamin

Simptomi: halucinacije, povišen krvni pritisak, ubrzan rad srca, ekstremna temperatura

Potencijalni uzrok smrti: zatajenje srca

Porijeklom iz: istočne Evrope i Azije

20. Kozlac (Beli zmijski koren)

Bijeli zmijski korijen je otrovan zbog otrova zvanog tremetol. Može biti opasan jer stoka može konzumirati zmijski korijen koji uzrokuje da mlijeko i meso životinje postanu toksični sa otrovom. Tremetol se akumulira tako da je moguće progutati toksično mlijeko ili meso i ne osjetiti efekte dok osoba ne dostigne prag tolerancije. Opasnost dolazi od stalnog gutanja toksičnog mesa/mlijeka prije nego što simptomi postanu vidljivi. Tremetol može izazvati degeneraciju mišića i uticati na srce. Istorijski, ljudi su ovu vrstu trovanja nazivali „mliječnom bolešću“.

Naziv vrste: Ageratine atlissima

Toksičnost: velika

Toksični agens: Tremetol

Simptomi: dehidracija, iscrpljenost, jako povraćanje, tremor, drhtanje

Potencijalni uzrok smrti: dehidracija

Porijeklom iz: istočne Severne Amerike

21. Ukrasni slak (Sabahčić) spada u otrovne biljke

Dobra vijest je da cvjetovi slaka nisu otrovni. Loša vijest je da je sjeme toksično sa hemijskim jedinjenjem sličnim LSD-u. Gutanje velikih količina može izazvati halucinacije i druge simptome kao što su dijareja ili povraćanje.

Ime vrste: Ipomoea muricata

Toksičnost: mala/veća (semena)

Toksični agens: Ergine

Simptomi: Jake halucinacije, povraćanje, dijareja, vrtoglavica

Potencijalni uzrok smrti: Opasne interakcije sa lekovima

Porijeklom iz: Centralne i Južne Amerike

Bezbijednost na prvom mjestu kada radite sa nepoznatim cvijećem i biljkama.

Naravno, kada unosite cvijeće u svoj dom, želećete da znate šta bi moglo da izazove probleme. Oprezno i samo uživajte u njihovoj lepoti.

Izvor: BOUQS

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI