Utorak, 23 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoSavjeti za uspješan uzgoj rotkvica

Savjeti za uspješan uzgoj rotkvica

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Rotkvica je jednogodišnja biljka s zadebljalim korijenom i jestivim listovima, popularna u ljudskoj prehrani. Uzgoj rotkvica zahtijeva umjerene uslove za temperaturu i vlagu, a uspijeva najbolje u hladnijem i vlažnijem vremenu. Ova biljka preferira humusno tlo dobre strukture koje ne stvara pokoricu nakon zalijevanja. Takođe je važno održavati pH vrijednost tla između 5 i 7.

Rotkvica može podnijeti niske temperature do -6°C i klija na temperaturama od 2-3°C, dok za optimalan rast traži temperaturu između 16 i 18°C.

U plodoredu, rotkvica se preporučuje sijati tri godine nakon prethodnog uzgoja na istoj parceli. Može se uzgajati kao predusjev ili međuusjev. Prilikom pripreme tla, osnovnu obradu treba obaviti na dubinu od 20 cm i dobro usitniti površinski sloj. Za gnojenje rotkvica, koristite mineralna gnojiva, pri čemu se u osnovnu obradu unosi polovina azotnih i kalijevih gnojiva, dok se ostatak koristi za prihranu tijekom rasta.

Ako želite uzgajati rotkvicu u toplim lejama, priprema se sloj od 25 cm nezgorelog stajnjaka koji se prekriva zemljom debljine 15-20 cm. Sijanje se provodi sukcesivno svakih deset dana, počevši u drugoj polovini rujna ili početkom listopada i završavajući u svibnju. Preporučuje se sijati rotkvicu u pantljike s 10-20 redova na dubini od 2 cm.

Pročitajte: Rotkvica nije zahtjevno povrće, a prva berba dolazi jako brzo!

Da biste osigurali uspješan uzgoj rotkvica, treba ih redovno zalijevati do 70-80% poljskog kapaciteta vode. Takođe, prorjeđivanje biljaka je važno u fazi s dva lista, a možete ih prihranjivati s 40-50 kg/ha čistog azota ili kombinacijom NPK 15:15:15.

Kako biste zaštitili usjev od štetnika poput buvača i lisnih štetočina, primjenjujte odgovarajuće zaštitne mjere. Također, koristite herbicide za suzbijanje korova prije sjetve, uz poštivanje karence zbog kratke vegetacije rotkvice.

Berba rotkvica može početi 25-30 dana nakon nicanja i traje od ožujka do početka studenog. Popularne sorte u proizvodnji uključuju saksa, beogradsku, non plus ultra, nacional i ledenu svijeću. Rotkvice promjera 2-3 cm su najčešće na tržištu i obično se prodaju oprane i vezane u vezice od po 10 komada. Važno je osigurati da su rotkvice uvijek svježe jer se ne mogu dugo čuvati nakon branja.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI