Srijeda, 19 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoRotkvica nije zahtjevno povrće, a prva berba dolazi jako brzo!

Rotkvica nije zahtjevno povrće, a prva berba dolazi jako brzo!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kod sjetve pojedinog povrća dobro je znati kako ga uzgojiti i kad će biti prva berba. Rotkvica je povrće koje nije tako zahtjevno, a prva berba dolazi jako brzo, za trideset dana.

Biljka podnosi umjereno toplu i vlažnu klimu. Jako je otporna na hladnoću i temperaturu do -6 stupnjeva Celzija. Međutim, postoje dva problema kod sjetve na koja morate pripaziti. Ako rotkvicu sijete jako rano, dugotrajno djelovanje i niske temperature izazivaju prorastanje prije stvaranja zadebljalog dijela stabljike između korijena i kotiledonskih listova koji se koristi kao namirnica. Isto se može dogoditi i ako je sijete u kasnoj proljetnoj sjetvi, kad je dan dulji od 12 sati, uz smanjenost vlažnosti zraka i tla i povišene temperature.

Rotkvica tada stvara cvjetne stapke, a time se poremeti građa hipokotila koji postaje mekan, suh i drugačijeg okusa. Najbolje vrijeme za uzgoj rotkvica je ožujak, travanj i rujan. Zahtjevi su tada zadovoljavajući, temperatura od 16°C i visoka vlažnost zraka. Kod rotkvice je jako kratka vegetacija i ako su uvjeti povoljni, za berbu dospijeva nakon 30 dana.

Pročitajte: ROTKVICA – Sjetva, djubrenje i njega

Zbog kratke vegetacije, možemo imati čak četiri berbe ako se sjetva obavlja svakih 10 dana. Rotkvica ne podnosi gnojidbu stajskim gnojem, zato je sijte tamo gdje ste imali rajčicu, krastavce i tikvice.

Na istoj površini možete je posijati nakon tri godine. Rotkvica se sije na dobro usitnjeno tlo, u redove razmaka od 14 cm, na dubinu od 1 cm, s razmakom između sjemena 5 cm. Ako su uvjeti povoljni, sjeme će niknuti za pet dana nakon sjetve. Želite li dobiti kvalitetan hipokotil, kod vegetacije rotkvu morate najmanje tri puta navodnjavati.

Berba mora biti pravovremena, a bere se prije same upotrebe jer brzo vene.

Izvor: agroportal.hr

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI