Subota, 2 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoDa li će topla jesen uticati na rod voća?

Da li će topla jesen uticati na rod voća?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Veoma toplo vrijeme u oktobru iniciralo je cvjetanje pojedinih voćnih vrsta. Pupoljci su krenuli kod trešnje, nekih sorti šljiva, kruške… Međutim, to što je neobično toplo vrijeme za ovo doba godine, prema riječima stručnjaka, neće negativno uticati na rod u narednoj godini.

Agroanalitičar Branisalv Gulan kaže da ovakve vremenske prilike – jako topli dani sa temperaturom do čak 27 stepeni, utiču na voćne vrste i, naravno, uz prisustvo vlage u zemlji počinje cvjetanje.

– Treba napomenuti da to nije pojava koja će negativno uticati na voće. Ti pupoljci, odnosno cvjetovi, stradaće sa niskim temperaturama, a tokom rezidbe ti dijelovi grana i grančica se uklanjaju, tako da nikakvih negativnih posledica neće imati u narednoj godini. Nije neuobičajeno da u oktobru budu visoke dnevne temperature, kao što je ovaj put. Unazad deset godina postoji ta pojava koja dovodi do cvjetanja voća kad mu vreme nije – naglašava Gulan.

On ocjenjuje i da kod jabuka, čija je berba u toku, neće biti negativnih posljedica uslijed visokih dnevnih temperatura, osim kod sorte greni smit.

– To je čuvena, zelena jabuka. Kod nje plodovi moraju biti samo zelene boje, dok u ovakvim uslovima, sa visokim temperaturama dolazi do pojave sunca kada se javlja crvenilo ili žutilo na plodovima, tako da to umanjuje njihovu vrijednost i automatski plodovi prelaze u drugu klasu – ističe Gulan.

Pročitajte: Analiza rodnih pupoljaka prije rezidbe voćaka

Rod jabuke je umanjen ove godine u poređenju sa rekordnim, prvenstveno zbog agroekoloških uslova, poznih proljećnih mrazeva, ali je prinos bolji u poređenju sa koštunjavim voćnim vrstama.

– Čak i ako je rod smanjen, s druge strane je plod jabuke odličnog kvaliteta. S obzirom na to da je berba jabuke još uvek u toku, ne može se u ovom trenutku tačno reći koliko će rod ovog voća biti manji – kaže agroanalitičar.

Inače, visoke temperature poslednjih godina, naročito tokom proljeća i ljeta, loše utiču na veliki broj voćnih sorti. Posebno je smanjen rod šljiva.

– Zbog velikih suša na plodovima i listovima voće stvaraju se ožegotine. Protiv suše se može boriti i izborom sorti voća, jer primjera radi, abate fetel kruška je manje otporna od konferans sorte, koja bolјe podnosi visoke temperature. Zbog prilagođavanja klimatskim promjenama neophodno je prilikom podizanja zasada postaviti protivgradne mreže, koje štite ne samo od grada, već i od ožegotina – objašnjava Gulan.

Izvor: Biznis.rs

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI