Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoOvo je šest najčešćih grešaka pri orezivanju voćki - Izbjegnite ih!

Ovo je šest najčešćih grešaka pri orezivanju voćki – Izbjegnite ih!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Orezivanje voćki važan je zadatak koji će vam pomoći da iz godine u godinu imate bolji urod i obliniju berbu omiljenih plodova. No, to nije nimalo jednostavan zadatak. Zašto? Postoje posebne tehnike potrebne za orezivanje različitih vrsta voćaka, kao i pravilno doba godine kad se one režu. Stoga su profesionalni vrtlari izdvojili šest najčešćih grešaka pri rezidbi voćaka koje treba izbjegavati.

Rezidba u pogrešno vrijeme

Bilo bi pogrešno pretpostaviti da će sve voćke, odabrane za vaš vrt, zahtijevati orezivanje u isto doba godine. Naime, različite vrste trebaju rezidbu u različito doba godine. Na primjer, stabla jabuka i krušaka orezujete zimi, tokom njihova mirovanja nakon što lišće opadne.

Međutim, koštičave voćke, poput breskvi, šljiva, trešanja i marelica, potrebno je orezivati u proljeće ili ljeto. Te se voćke orezuju kada su u aktivnom rastu kako bi se izbjegle bolesti, poput srebrnog lišća, čije su spore aktivne zimi i mogu ući u rezove tokom perioda mirovanja.

Ako voćke orežete prerano, npr. u jesen kada je vrijeme još toplo, tada mogu izbaciti novi rast koji neće imati vremena očvrsnuti. Taj će novi rast biti osjetljiv na oštećenja od zimskih mrazeva. Nadalje, neke voćke, poput stabla smokve, pustiće sok ako se orezuju tokom ljeta. To je najbolje izbjegavati jer stablo uslijed stresa može biti izloženo povećanom riziku od bolesti.

Pročitajte: OREZIVANJEM i ČUPKANJEM do savršene biljke i maksimalnog PRINOSA!

Previše orezivanja

Zbog prekomjernog orezivanja može doći do niza problema kao što su smanjeni urod, oslabljena struktura stabla, sporiji oporavak i odgođena berba. Takođe, ukoliko se deblo stabla i preostale grane izlože prekomjernoj količini sunčeve svjetlosti, može doći do opekotina koje se u konačnici mogu pokazati kobnima za stablo.

Pri orezivanju bilo koje voćke, bolje je pridržavati se pravila “rezidbe jedne trećine” i ne uklanjati više od trećine stabla niti u jednom trenutku.

Ako ipak trebate obnoviti zaraslo ili zapušteno stablo, bolje je to učiniti kroz nekoliko godina nego odjednom. Zapamtite, dramatičnom snažnom rezidbom možete nepotrebno ukloniti rodne grane, a stablo može reagovati na način da pusti nove, slabe grane koje neće moći nositi težinu velikog uroda nego će pucati i stvoriti ulazne tačke za štetočine i bolesti.

Nepravilni rezovi

Način na koji orezujete važan je za osiguravanje dugoročnog zdravlja vaše voćke. Uobičajenu grešku predstavlja rez u ravnini. Ova vrsta posjekotine neće pravilno zacijeliti i može se inficirati, što potencijalno uzrokuje probleme. Preporučuje se orezivanje grana do ovratnika – izbočine koja se nalazi na mjestu gdje se grana susreće s glavnom granom ili deblom. Pritom se ovratnik ne smije oštetiti, što se vrlo često događa kod reza u ravnini. Osim toga, probleme može uzrokovati i ostavljanje velikog dijela mrtve grane.

Kada je riječ o rezanju velikih grana, stručnjaci preporučuju uklanjanje u dijelovima, što će smanjiti težinu i spriječiti povlačenje kore pri odvajanju grane od debla. Takvo oštećenje kore ostavlja gole dijelove stabla koji su osjetljivi na štetočine i bolesti.

Svaka bolest ili propadanje uzrokovano neprikladnim rezovima može naštetiti zdravlju stabla, pa čak i potencijalno ubiti voćku.

Pročitajte: Zašto je danas OREZIVANJE VOĆAKA toliko bitno kada su voćke i prije davale plodove?

Korištenje prljavog alata

Jedno od glavnih vrtlarskih pravila uopšteno odnosi se na čist i oštar vrtni alat. U slučaju orezivanja tupi i zarđali alati napraviće nazubljene i izlizane rezove na granama, pa čak i oštetiti koru. Takvim posjekotinama može trebati više vremena da zacijele, ostavljajući stabla osjetljivijima na štetočine i gljivične bolesti.

Alati se mogu održavati oštrim pomoću jednostavnih džepnih kamenčića za oštrenje, dok se maramice za sterilizaciju mogu koristiti kako bi se alat zaštitio od bolesti. Oprema za dezinfekciju je važna kako bi se izbjeglo širenje bolesti po vrtu. Čišćenje alata ne oduzima mnogo vremena, a ako to radite redovno, zadatak će biti brz i jednostavan.

Korištenje pogrešnog alata

Ne samo da alat mora biti čist i oštar, nego je bitno i što koristite. Za rezidbu su potrebne vrtne škare, pile, škare za rezanje grana… pri čemu treba znati da se svaki komad alata koristi za određenu debljinu grana jer korištenje pogrešnog alata može dovesti do oštećenja na stablu. Uvijek provjerite preporuke proizvođača za maksimalnu debljinu grana koje mogu rezati.

Izostanak orezivanja

Rast voćki bez nadzora i orezivanja može uzrokovati niz potencijalnih problema: rast pod neželjenim uglom ili previsoko, ograničena proizvodnja plodova, velik broj mrtvih i bolesnih grana čiji pad uzrokuje opasnost i koje šire patogene po ostatku stabla.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI