Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoSavjeti za dozrijevanje ZELENOG PARADAJZA

Savjeti za dozrijevanje ZELENOG PARADAJZA

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Na biljkama paradajza ostaju zeleni plodovi koji se mogu iskoristiti. Plodove koji su dostigli odgovarajuću veličinu ostavimo da dozriju, a plodove manjih dimenzija preradimo u zimnicu.

Na kraju sezone na biljkama paradajza ostaju nezreli plodovi. Ove plodove je potrebno obrati, jer tokom kasne jeseni neće stići sazrijeti. Ukoliko prevlada kišno i hladno vrijeme, ove plodove može uništiti Phitophtora – plamenjača.

Da bi sačuvali rod potrebno je obrati nezrele plodove i ostaviti ih da dozriju ili ih preraditi u zimnicu. Male, zelene plodove možemo preraditi u salate, turšije, zeleni ajvar, marinade i marmeladu.

Odabrati najbolje zelene plodove

Nisu svi nezreli plodovi pogodni za postupak dozrijevanja. Mali plodovi, plodovi koji nisu dostigli veličinu karakterističnu za sortu se prerađuju u zimnicu. Ovakvi plodovi ne mogu dozrijeti u postupku dozrijevanja. Za dozrijevanje treba odabrati najbolje zelene plodove.

Zelene plodove paradajza je potrebno obrati prije nego što noćne temperature zraka padnu ispod 5ºC. Na vrijeme berbe utica će vremenske prilike i sortne odlike. Berbu treba vršiti sukcesivno svakih tri do pet dana. Ubrane plodove treba očistiti od nečistoća, lišća, odstraniti oštećene plodove i plodove sa simptomima oboljenja. Plodove brati po suhom vremenu, najbolje u prijepodnevnim satima. Berbu obaviti pažljivo da ne dođe do oštećenja plodova. Najmanje oštećenje može biti ulazni put za uzročnike truljenja i propadanja ploda.

Temperatura je najvažniji faktor

Postoje različiti postupci sazrijevanja zelenih plodova paradajza. Za dozrijevanje plodova ne treba mnogo svjetlosti. Temperatura je najvažniji faktor koji utiče na dozrijevanje plodova. Plodovi koji su izloženi odgovarajućoj temperaturi brže dozrijevaju.

Uobičajeno je da se zeleni plodovi paradajza ostavljaju na prozorskim klupicama da dozriju, ali je ovo najlošiji postupak dozrijevanja plodova. Najčešće plodovi ostavljeni da dozriju na ovakav način počinju dozrijevati sa strane koja je okrenuta suncu, dok suprotna strana i dalje ostaje zelena.

Plodovi koje smo stavili na dozrijevanje ne smiju se međusobno dodirivati. Treba ih smjestiti na mjesto s dobrom ventilacijom, odgovarajućom vlagom zraka da ne dođe do isušivanja plodova i temperaturom od 20 do 25ºC. Paradajz se postavlja na police, korpe, letvarice, kutije. Ukoliko se plodovi stavljaju u slojevima treba između slojeva položiti papir, a sloj ne treba biti deblji od 20cm. Svakih tri do pet dana provjeriti stanje, odbaciti plodove koji su se počeli kvariti i pokupiti plodove koji su dozreli.

Ostavljanje zrele jabuke pored plodova ubrzat će dozrijevanje. Naime, zrele jabuke će otpuštati etilen koji ubrzava zrenje plodova. Osim jabuke, pored nedozrelih plodova rajčice možete ostaviti i zrele plodove paradajza ili banane.

Pripaziti na temperaturu i vlažnost zraka

Dozrijevanje se može i produžiti ukoliko se drže na nižoj temperaturi. Plodovi se mogu ostaviti da dozrijevaju na nižoj temperaturi od 12 do 15ºC i tada dozrijevanje traje do mjesec dana. Reguliranjem temperature možete produžiti odnosno skratiti vrijeme dozrijevanja. Ne treba dozvoliti da temperatura dozrijevanja padne ispod 10ºC jer će se to negativno odraziti na ukus plodova paradajza.

Plodovi mogu dozrijevati na biljci. Može se iskopati cijela biljka sa korijenom i prebaciti na suho, dobro ventilirano mjesto. Biljke se ne trebaju dodirivati. Na ovaj način hranjive tvari iz korijena i biljke će prijeći u plod i on će još narasti, dozrijeti i biti još ukusniji nego da dozrijeva odvojen od biljke.

Biljke paradajza mogu se odsjeći u visini površine zemlje i takve stavimo u kutije. Plodovi paradajza mogu dozrijevati u slami, a postupak je isti i kao kod dozrijevanja u slojevima papira.

Zeleni plodovi paradajza koje uberemo u vrtu na površini imaju spore Phitophtore – plamenjače. Da bi izbjegli pojavu plamenjače na plodovima ostavljenim za dozrijevanje možemo plodove paradajza potopiti na jednu do dvije minute blanširati u toploj vodi koja je zagrijana na 60ºC. Nakon vađenja plodove obrisati. Na ovaj način ćemo inaktivirati spore plamenjače i spriječiti zarazu plodova.

Izvor: agroklub

PROČITAJTE:

Organski uzgoj PARADAJZA – Sve od sjetve do berbe!

Kako đubriti krastavac, paradajz, papriku i patlidžan?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI