Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoPripreme za početak plasteničke proizvodnje

Pripreme za početak plasteničke proizvodnje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Plastenička proizvodnja je intezivna prozvodnja tokom cijele godine, koja nam omogućava dvije do tri proizvodnje u toku godine, smanjen uticaj klimatskih promjena, te veću kontrolu nad bolestima i štetočinama.

Prilikom izbora mjesta za postavljanje plastenika potrebno je izabrati ravnije terene, lakša, propusna i ocjedna zemljišta na kojima se ne zadržava voda, treba obezbijediti nesmetan pristup plastenicima radi  odvoženja i dovoženja materijala.

Zemljište

Kod pripreme zemljišta za plasteničku proizvodnju neophodno je prvo očistiti parcelu od korova, iznjeti evenetualne ostatke od prethodne proizvodnje i izvršiti dezinfekciju zemljišta (jedan od načina jeste prelijevanje vrelom vodom).

Đubrenje

Nakon toga se vrši đubrenje. U organskoj proizvodnji se koriste samo prirodna stajska đubriva, zelenišno đubrenje, kompost i  mineralna đubriva. Mineralna đubriva koja mogu da se koriste u organskoj poljoprivredi su: mljevena fosfatna stijena, kameno brašno, industrijski kreč i glina. Prije unošenja đubriva u plastenike, poželjno je odraditi hemijsku analizu zemljišta kako bi se odredile potrebne količine.

Obrada

Nakon đubrenja, vrši se osnovna obrada zemljišta (duboka/plitka obrada, frezanje, bankovi) koja se određuje na osnovu planirane kulture.

Malčiranje je jedna od obaveznih agrotehničkih mjera koja smanjuje gubitak vode iz zemljišta, sprječava eroziju, smanjuje ispiranje hraniva u dublje slojeve zemljišta i podzemne vode.

Malčiranje se vrši crnim ili bijelim folijama ili organskim materijalima (sijeno, slama, usitnjena kurozovina). U kombinaciji sa malčiranjem najčešće se primjenjuje sistem navodnjavanja kap po kap kao i prihrana (fertirigacija). Prvo navodnjavanje se obavlja odmah poslije presađivanja. Biljke se mogu zalijevati i sistemom rasprskivača.

Plodored

Prilikom planiranja korištenja zaštićenih prostora, potrebno je voditi brigu o plodoredu, što ustvari predstavlja prostornu i vremensku izmjenu uzgajanih kultrura na određenoj površini. Preporučuje se trogodišnji ili četverogodišnji plodored. S obzirom da je plastenička proizvodnja intenzivna gdje se gaji malen broj biljnih vrsta tokom cijele godine plodored se teško može ispoštovati.

Povrće iz iste porodice iz zemljišta crpi ista hraniva, sklona su istim bolestima i napadu istih štetočina. Npr. paradajz, paprika i krompir pripadaju istoj porodici, te se ne preporučuje ponovo sadnja istih kultura na istom mjestu. Javlja se bolest monoklutura,  zemljište se icrpljuje zbog čega se pribjegava povećanom korištenju đubriva ali se i dalje ne mogu ostvariti dobri prinosi.

Zemljište se zakiseljava, dolazi do nakupljanja soli i zabarivanja što ima negativan uticaj na prinos. Jedan od načina prevazilaženja tog problema jeste unošenje novog zemljišta u debljini od 30-40 cm ili premještanje plastenika svakih par godina.

Oba ova načina su jako skupa, jedino se mogu primjeniti ukoliko su u pitanju manji plastenici te ukoliko vlasnik ima drugu pogodnu parcelu za izmještanje plastenika.

Ono što možemo predložiti prilikom planiranja plasteničke proizvodnje  jeste pribjegavanje mješovitoj sadnji odnosno združivanje biljaka koje pozitivno utiču jedna na drugu. Dobro je u istom dijelu plastenika uzgajati povrće iz različitih porodica, kombinovati povrće koje ima različite zahtjeve prema hranivima (korjenasto, lisnato i plodovito povrće).

Može se kombinovati ljekovito i aromatično bilje sa biljnim vrstama koje pozitivno utiču jedna na drugu. Npr. dragoljub se sije oko kupusnjača jer štiti od leptira kupusara. Neven je omiljen u svim organskim povrtnjacima, jer odbija nematode,a privlači korisne insekte. Kadifica privlači puževe te ju je najbolje saditi oko kupusa i salate.

Timijan svojim jakim mirisom odbija uši, mrkvinu muhu, buhače, puževe golaće. Bosiljak je dobar komšija krastavcima i paradajzu jer štiti od pepelnice, odbija lisne uši, grinje, komarce.

Izvor: pssrs.net

PROČITAJTE:

Plastenička proizvodnja paradajza – Priprema zemljišta, đubrenje, sadnja i njega usjeva

Zašto je važno uređivanje prostora oko plastenika

Na šta obratiti PAŽNJU prilikom izbora FOLIJA za pokrivanje PLASTENIKA?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI