Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaSa čime pomiješati koprivu da biste je pretvorili u moćno prirodno đubrivo?

Sa čime pomiješati koprivu da biste je pretvorili u moćno prirodno đubrivo?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kopriva je poznata kao višenamjenska biljka koja može poslužiti ne samo kao prehrambeni dodatak ili ljekovito sredstvo, već i kao izvrsno prirodno đubrivo i insekticid. Kada se pravilno pripremi, ovo đubrivo od koprive ima sposobnost poticanja rasta biljaka i jačanja njihove otpornosti na bolesti i štetočine.

Činjenica je da ova biljka djeluje ne samo kao korov, već i kao odlično đubrivo.

Međutim, da biste koprivu od „neprijatelja“ pretvorili u izvor hranljivih materija za baštenske usjeve, potrebno je da pravilno pripremite infuziju od koprive.

Biće vam potrebna dva dodatna sastojka. Prva važna komponenta budućeg đubriva je, naravno, voda. Ali drugi sastojak je neočekivaniji.

Pročitajte: Kako napraviti prirodni rastvor od koprive za zaštitu biljaka od štetočina?

Kako pripremiti đubrivo od koprive

Tinktura valerijane će pomoći da se kopriva pretvori u veoma moćno đubrivo. Ovaj preparat možete kupiti u apoteci ili u prodavnicama zdrave hrane.

Sada pređimo na pripremu ovog moćnog đubriva. Prvo sakupite listove i stabljike koprive, a zatim stavite ovu biljnu masu u praznu kantu. U ovom slučaju, biljku nije potrebno mnogo gnječiti.

Zatim prelijte masu čistom tečnošću, a zatim dodajte oko 10 kapi tinkture valerijane u posudu.

Sredstvo treba infuzirati dok se ne pojavi pjena.

Čim započne željeni proces, provucite tečnost kroz neko cjedilo i razblažite je čistom vodom u razmjeri 1:10.

Dobijeno đubrivo može hraniti mnogo povrća, uključujući krompir, paradajz, krastavce i cveklu. Biljke će rezultirati bujnim rastom i donijeti odličnu berbu.

Više o pripremi ove vrste đubriva pročitajte u tekstu: Prirodno đubrivo od koprive za cvijeće i povrće /VIDEO/

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI