Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoPravilan način i vrijeme zalivanja paradajza za optimalan rast i razvoj

Pravilan način i vrijeme zalivanja paradajza za optimalan rast i razvoj

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Paradajz je kultura koja zahtijeva obilno zalivanje da bi postigla svoj puni potencijal rasta i razvoja. Uz pravilno zalivanje, ova omiljena biljka može pružiti obilne prinose sočnih plodova. U nastavku, otkrijte najbolje prakse za zalivanje paradajza i savjete kako optimizovati njegov rast.

Paradajz, koji je poznat po svojoj vodenom bogatoj prirodi, zahtijeva dovoljne količine vode kako bi održao optimalnu hidrataciju i ravnotežu. Idealan trenutak za zalivanje paradajza je rano jutro, odmah nakon izlaska sunca. U tom periodu temperature su niže, a voda ima dovoljno vremena da se apsorbuje u zemlju prije nego što je ispari. Ova praksa takođe pomaže u sprečavanju gljivičnih oboljenja, jer lišće brže suši tokom dana.

U ekstremnim uslovima suše, kada je potrebno dodatno zalivanje, preporučuje se dopuniti zalivanje tokom večeri. Međutim, važno je izbjegavati prekomerno zalivanje, jer to može dovesti do truljenja korijena i drugih problema.

U slučaju gajenja paradajza u plastenicima, preporučuje se prozračivanje prije zalivanja. Visoka temperatura i vlažnost mogu dovesti do sljepljivanja polena i slabog oprašivanja. Otvorite prozore ili vrata plastenika kako biste osigurali dobru ventilaciju pre zalivanja.

Temperatura vode takođe igra važnu ulogu prilikom zalivanja paradajza. Hladna voda može izazvati stres kod biljaka, stoga je optimalna temperatura vode za zalivanje paradajza između 18 i 20 stepeni Celzijusa. Ako koristite vodu iz slavine, pustite je da odstoji na sobnoj temperaturi prije zalivanja.

Pročitajte: Zalivanje paradajza – često ili povremeno?

Količina vode koju treba obezbijediti paradajzu zavisi od razvojne faze u kojoj se biljka nalazi. U fazi rasta ploda, paradajz zahtijeva najveću količinu vode. Opšta smjernica je da odraslim biljkama paradajza treba obezbijediti oko 2,5 cm vode nedeljno. Međutim, vremenski uslovi, vrsta zemljišta i veličina biljaka mogu uticati na ovu količinu. Redovno provjeravajte vlažnost zemlje kako biste prilagodili količinu vode prema potrebama biljaka.

U zaključku, pravilno zalivanje paradajza ključno je za postizanje zdravih biljaka i obilnih prinosa plodova. Rano jutro je najbolje vrijeme za zalivanje, dok se u ekstremnim uslovima suše zalivanje može dopuniti tokom večeri. Prozračivanje plastenika prije zalivanja pomaže u izbjegavanju problema sa oprašivanjem. Takođe je važno koristiti vodu optimalne temperature i prilagoditi količinu vode prema fazi razvoja biljke. Prateći ove smjernice, možete maksimalno iskoristiti potencijal paradajza i uživati u bogatom plodu ove omiljene biljke.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI