Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaBorba protiv PLAMENJAČE PARADAJZA: Savjeti za sprječavanje širenja zaraze

Borba protiv PLAMENJAČE PARADAJZA: Savjeti za sprječavanje širenja zaraze

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Plamenjača paradajza, ozloglašena biljna bolest koja može nanijeti značajnu štetu usjevima, izaziva zabrinutost među vrtlarima širom svijeta. Kada se otkriju simptomi ove zarazne bolesti, važno je hitro djelovati kako bi se spriječilo dalje širenje i umanjila potencijalna šteta.

Plamenjača paradajza, uzrokovana gljivicom Phytophthora infestans, karakterizuje pojava smeđih mrlja na lišću, izdancima i plodovima biljke. Ako se ne poduzmu odgovarajuće mjere, infekcija se brzo širi i može dovesti do gubitka usjeva. U nastavku su navedeni koraci koje vrtlari mogu poduzeti kako bi suzbili plamenjaču paradajza i spriječili daljnje širenje zaraze.

plamenjača paradajza

Prvi korak u borbi protiv plamenjače je uklanjanje zaraženih dijelova biljke. Svi zaraženi listovi, izdanci ili plodovi trebaju se odmah ukloniti kako bi se spriječilo dalje širenje gljivice. Važno je pažljivo rukovati zaraženim materijalom i propisno ga odlagati, poštujući propise za zaražene biljne materijale u vašem području.

Uz uklanjanje zaraženih dijelova, važno je primijeniti fungicid namijenjen suzbijanju plamenjače paradajza. Odabir fungicida odobrenog za upotrebu na paradajzu ključan je korak. Upute proizvođača trebaju se pažljivo pratiti kako bi se osigurala pravilna primjena. Redovno prskanje fungicidom, posebno u uslovima visoke vlage ili tokom kišnog razdoblja, pomoći će u suzbijanju širenja plamenjače.

Osim toga, osiguravanje dobre cirkulacije vazduha može smanjiti rizik od infekcije plamenjačom. Osigurajte dovoljno prostora između biljaka kako bi zrak slobodno cirkulisao, sprječavajući tako vlažne i nepovoljne uslove za razvoj gljivice. Izbjegavanje prekomjernog zalijevanja također je važno, jer višak vlage pogoduje širenju bolesti.

Pročitajte: Pravilan način i vrijeme zalivanja paradajza za optimalan rast i razvoj

Kako biste spriječili buduće infekcije, preporučuje se redovni pregled biljaka paradajza kako bi se rano otkrili znakovi plamenjače. Sjemenke koje kupujete trebaju biti sertifikovane i zdrave, kako bi se smanjio rizik od unošenja bolesti na biljke.

U slučaju širenja infekcije unatoč poduzetim mjerama, preporučljivo je potražiti pomoć stručnjaka za biljne bolesti ili poljoprivredu. Oni će pružiti specifične savjete i preporuke prilagođene vašem području i konkretnoj situaciji.

Borba protiv plamenjače paradajza zahtijeva brzu reakciju i dosljednu primjenu preventivnih mjera. Navedeni koraci pomoći će vam da suzbijete zarazu, očuvate usjeve i zaštitite svoje biljke paradajza od ovog štetnog oboljenja.

PRIRODNI PREPARATI ZA SUZBIJANJE PLAMENJAČE PARADAJZA

Pripravak od mlijeka

U borbi protiv plamenjače paradajza prirodnu zaštitu predstavlja mlijeko. Iako većina ljudi ostane pomalo iznenađena na spomen mlijeka kao zaštite protiv plamenjače, ovo je zapravo vrlo učinkovito sredstvo. Mlijeko djeluje uz pomoć svojih antibiotičkih sredstava i tako uništava plamenjaču. No, ne možete koristiti mlijeko iz tetrapaka jer ono neće imati nikakvog učinka pošto je već obrađeno. Trebate kupiti svježe kravlje ili kozje mlijeko i pomiješati ga tako da stavite 1 dl mlijeka na 1 litru vode, tu smjesu onda poprskajte sa svih strana biljke, posebno donje strane. Postupak se treba ponoviti svakih sedam dana.

Pripravak od sode bikarbone

Protiv plamenjače paradajza prirodna zaštita vam može biti i soda bikarbona. To je bezmirisni bijeli prah. Kao što već znate, soda bikarbona se često koristi u kulinarske svrhe i sastojak je praška za pecivo pa ne šteti kao zaštitno sredstvo u borbi protiv plamenjače. Pripremite je tako da u prskalicu od dvije litre stavite dvije kašičice sode bikarbone i par kapi biljnog ulja te jednako toliko kapi ekološkog deterdženta. Prašak se stavlja kako bi pomogao da se tečnost bolje rasprši. Alkalna reakcija koja se stvori nakon prskanja, uništava gljivice jer više ne mogu živjeti te uginu. Ako primijetite plamenjaču, ovo sredstvo pošpricajte sa svih strana i taj postupak ponovite svakih sedam dana.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI