Subota, 3 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaKako napraviti prirodni rastvor od koprive za zaštitu biljaka od štetočina?

Kako napraviti prirodni rastvor od koprive za zaštitu biljaka od štetočina?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kada razmišljate o načinu zaštite bilja u organskoj proizvodnji, morate biti veoma pažljivi pri izboru odgovarajućih preparata. Zaštita organski gajenog bilja zasniva se na nepesticidnim mjerama i na primjeni prirodnih preparata. Saznajte kako da napravite prirodni rastvor od koprive za zaštitu vaših biljaka od štetočina.

Gusti rastvor od koprive

Taj rastvor ima vrlo neprijatan miris koji odbija štetočine kao što su lisne vaši, trips, grinje (pregalj) i smeđa trulež. Za pravljenje rastvora beru se samo nadzemni dijelovi biljke. Potopite 1 kilogram koprive bez korijena u 10 litara vode. Ostavite je tako da odstoji 10-15 dana u hladovini (najbolje na oko 18°C).

Svakog dana je promešajte. Rastvor će se vremenom zgušnjavati i promijeniti boju u smeđu. Na kraju biće spreman za upotrebu kada se više ne budu stvarali mjehurići vazduha uslijed vrenja. Kada se smjesa dovoljno zgusne, procijedite je i odstranite dijelove biljke koje ćete kompostirati.

Pročitajte: ZA BUJNIJE I OTPORNIJE BILJKE napravite prirodno đubrivo od koprive

Rastvor od koprive prihranjuje biljke kiseonikom i štiti je od bolesti. Najbolje ih je koristiti u vegetacionom periodu, na svake tri nedelje. Rastvor čuvajte na tamnom mjestu u zatvorenoj posudi, najduže 12 mjeseci. Prilikom upotrebe razredite rastvor vodom. Vodite računa da odnos vode i rastvora bude 7:1. Sipajte razređeni rastvor u flašu sa rasprskivačem. Taj rastvor možete posuti na onim područjima gde štetočine nanose štetu.

Rastvor protiv lisnih vaši i celerove muve

Za taj rastvor potrebno je skupiti 250 grama mlade koprive i natopiti je u kanti vode na nedelju dana, a zatim ga procijediti i takvog ga upotrebljavati. Navedeni rastvor može se koristiti na povrću, voću i ružama. On odbija neke vrste insekata, a istovremeno jača biljku kroz folijarnu prihranu.

Kopriva je biljka koja pozitivno djeluje na rast i razmnožavanje velikog broja kultura. Možete zasejati koprivu uz povrće, u odnosu 1:100. Neki insekti, kao što su mrkvina mušica i lisne vaši, u tom slučaju će se prije hraniti koprivom nego šargarepom i na taj način ćete zaštititi svoj usjev.

Iako se mnogi insekti hrane koprivama, ova biljka odbija mušice, tako da se svježe nabrana kopriva može okačiti u kuhinji. Time ćete odbiti mušice i moljce.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI