Srijeda, 6 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeRuže najbolje rastu pored ovih biljaka!

Ruže najbolje rastu pored ovih biljaka!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Postoji nekoliko uslova koji se moraju ispuniti kada se biraju odgovarajući pratioci određenim biljkama. Među prvima su: estetika, bolji rast i zdravlje biljaka. Biljni pratioci treba prije svega da izgledaju dobro zajedno i da imaju slične zahtjeve u pogledu gajenja. Još jedna komponenta udružene sadnje, koja se često spominje u organskoj bašti jeste izbor prijatelja koji će te biljke štititi od štetočina, uticati povoljno na zemljište ili neke druge faktore koji su bitni za rast, razvoj i zdravlje biljaka. Pa tako poput biljaka koje bi trebalo saditi pored paradajza ili crnog i belog luka postoje i biljke koje ruže smatraju najboljim prijateljima.

Biljke koje pomažu ružama

Neke biljke su jednostavno kao stvorene jedna za drugu. Za ruže su to definitivno biljke koje rastu nisko (barem su niže od ruža) kao što su lavanda, mačija trava, virak i ružičasti karanfil. Ove biljke su idealni pratioci ruža jer rastu nisko i gusto pa na taj način čuvaju hladovinu i vlagu za korijen ruže.

Žuta ruža

Biljke sa istim uslovima gajenja

Dobri saputnici ruže bi trebalo ne samo da obezbede ružama pravilan razvoj već i da sami mogu da uživaju u istim uslovima gajenja, a ne da se takmiče sa njima. Kada je reč o tome poznato je da ruže daju svoje maksimume kada se nalaze na punom suncu i dobro isušenom tlu. Tako da bi pored njih trebalo saditi one biljke koje takođe imaju potrebu za većom količinom sunca. Takođe one biljke koje su previše agresivne mogu ugušiti ruže i upijati previše vode i hranljivih materija iz tla. Pa bi i njih trebalo izbegavati.

Mnoge biljke koje vole sunce, kao što je vanilin žbun, zatim angelonija zaboravljena biljka koja se može gajiti preko cele godine, lantana, ali i verbena jedna od najeljpših balkanskih cvijetnica. Tu spada takođe i kalibrahoa sa milion zvončića koja spada u porodicu petunija. Sve one se dobro se drže tokom jakog sunca i lijepo popunjavaju prostor među ružama. Svaka od ovih prelijepih biljaka ima i veoma skromne potrebe za vodom i imaju slične uslove ishrane kao i ruže.

Sljedeće biljke štite ruže od biljnih vaši i drugih buba koje ih napadaju:

 • muškatle
 • ruta
 • vratić
 • bosiljak
 • nana
 • neven
 • žalfija
 • lavanda
 • origano
 • hajdučka trava
 • korejska nana
 • ruska žalfija
 • mačija trava
 • divlji bosiljak

Veoma je zanimljivo i to da paradajz spriječava stvaranje čađave pjegavost ili rđe ruže. Ipak mnogi ljudi neće biti skloni kombinovanju ruže i paradajza. Lavanda i mačija trava su dobre u držanju kunića podalje. Za noćurak i vrtni kokotić kažu da djeluju kao mamac privlačeći bube da jedu njihove otrovne listove. Hajdučka trava može da privuče bubamare koje se hrane hranom lisnim vašima.

Kako da sadite ruže sa drugim biljkama?

Veoma je važno da obratite pažnju na razmak sadnje ovih biljaka i njihovu udaljenost od ruža. Vodite računa da ih posadite uvijek barem 30 centimetara udaljene tako da ne utičete na razvoj korijenovog sistema kod ruže. Namjestite ih na dobro osunđano mjesto i obezbedite im dobar protok vazduha kako biste spriječili napade različitih štetočina i stvaranje bolesti. Takođe, dobro orezivanje ruža je veoma značajno za njihov pravilno napredovanje i razvijanje.

Izvor: agromedia.rs

PROČITAJTE:

Kako da zaštitite ruže od invazije insekata

Kada i kako orezati ruže?

Kako saditi i održavati ruže u vrtu na pravi način

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI